NaslovnaŽivi svetBiljkePigmenti u mom sokaku – zašto lišće menja boju u jesen?

Pigmenti u mom sokaku – zašto lišće menja boju u jesen?

136
0

Većina predivnih boja lišća koje se javljaju u jesen se zapravo nalaze u listu cele godine, ali su „sakrivene” velikim količinama hlorofila koji lišću daje zelenu boju. Kako vreme postaje hladnije, a danji kraći, hlorofil se razlaže otkrivajući pigmente drugih boja.

A koji se to pigmenti nalaze u lišću?

Zeleni – Hlorofil

Hlorofil je zadužen za pomaganje drveću i drugim biljkama da pretvore sunčevu svetlost u hranljive materije. Za većinu biljaka ovo je preovlađujuća boja tokom cele godine dok se ne razloži u jesen. Listopadno drveće u jesen odbacuje lišće i time zatvara proizvodnju hrane, a oslanja se na zalihe šećera (saharoze) tokom zime.

Hlorofil je pigment koji se nalazi u skoro svim biljkama, algama i modrozelenim bakterijama.

Crvena – Antocijan

Za razliku od drugih pigmenata koji se uvek nalaze u lišću, antocijanin je proizvod nastao usled razlaganja hlorofila. Antocijanin je čest u biljkama koje dobijaju ime po svom divnom jesenjem koloritu – crveni javor (Acer palmatum „Atropurpureum”); ruj (Rhus typhina), crveni hrast (Quercus rubra).

Antocijan je pigment koji u zavisnosti od kiselosti može biti crvene, ljubičaste ili plave boje.

Narandžasta – Karoten

Šećerni javor (Acer saccharum) je možda jedna od najboljih primera karotena. Karoten je zaslužan za mnoge prelepe fotografije brda prekrivenih jarko bronzanim i narandžastim bojama. Takođe, karoten je zaslužan i za boju koja se nalazi u šargarepi.

Karoten se takođe nalazi u veoma malim količinama u mlečnim proizvodima, te je odgovoran za žutu boju mlečnog putera i mlečnih masti.

Žuta – Ksantofil

Ksantofil se može najbolje zapaziti u jesen i nalazi se u mnogim drvenastim vrstama, poput bresta, javora, breza i nekih vrsta hrastova. Ksantofil je takođe zaslužan za žutu boju letnjih tikvi i žutu boju kukuruza.

Ksantofil takođe daje zelenu boju žumancetu u jajetu.

Lišće će biti pogotovo izraženo jarkih boja ukoliko je pozno leto suvo, a jesen sunčana sa hladnim noćima. I dok nas služi lepo vreme u novembru, uputite se u park, ili idealno u prirodu i uživajte u prelepim bojama. 🙂

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime