Насловна Занимљивости Здраво и забавно фарбање јаја

Здраво и забавно фарбање јаја

1978
0
Време читања: 5 минута

Најранија успомена на Ускрс ми је трпеза код мојих бака. Код једне баке су била шарена јаја јарких боја која су стајала као украс на столу. Моја друга бака је јаја фарбала само луковином и била су, морам признати, мало монотона и нису нас одушевљавала.

Лако сам могла да одлучим која су ми јаја лепша, али исто тако се врло добро знало која бих јаја радо појела, а која сам остављала у тањиру.

Није ми се допадало то што комерцијална фарба за јаја обоји беланце, а неретко остаје и на прстима док љуштимо јаје. Већ тада сам била свесна да то сигурно није најздравија ствар коју ћу тог дана појести. 

Годинама касније, кад је дошло време да и сама фарбам јаја, кренула сам у потрагу за здравим али и занимљивим начинима за фарбање јаја. Желела сам да се лепо забавим, да имам интересантну трпезу, али и мирну савест. 

У овом тексту поделићу са вама све методе које сам испробала. Надам се да ћете се забавити и усвојити неки од ових предлога.

Луковина

Фарбање јаја луковином везује се за сам почетак ове традиције. На нашим просторима ова метода је била доминантна све до појављивања комерцијалне фарбе за јаја. Почните да чувате луковину бар недељу дана пре него што вам затреба да бисте је скупили довољно. Можете скупити и цвеће и листове и замотати их у женске најлон чарапе приликом фарбања да би остале овако лепе шаре, или користити мрежасте чарапе које остављају траг по целом јајету. 

Најједноставније је да поређате јаја у шерпу са луковином, налијете воду и кувате све заједно постепено загревајући воду да јаја не би пукла. Да бисте добили интензивну боју, можете их оставити и да се охладе у тој води.

Они што воле да утроше више времена, могу да узму пчелињи восак и њиме шарају јаја пре кувања. Восак мора бити прави, чисти пчелињи, иначе шаре неће остати. Ако се одлучите за овај потез јаја не смете потапати у врелу воду. Најбоље је скувати одвојено јаја у једној шерпи, а луковину у другој. Узмите скувана јаја и почните да их шарате воском, за то време ваша вода са луковином ће се хладити. Када вода са луковином постане млака, у њу ставите јаја и оставите их док се вода потпуно не охлади. У великом броју рецепти за фарбање јаја наводе да у воду додајете сирће, ако се одлучите за шарање воском сирће морате изоставити.

Црвени купус

Јаја могу да се кувају и у води са купусом. Бела јаја ће постати нежноплава, а тамнија ће попримити зелену боју.

Најбоље се види на белим јајима. Можете користити све технике као и са луковином. На првој слици види се јаје које сам обложила са мало луковине, завила у чарапу и пустила да се скува у купусу. Резулат је ово лепо двобојно јаје. Ако додате у воду и сирће, добићете зеленкасту боју. Када се купус и јаја скувају оставите све заједно у шерпи док се вода потпуно охлади. Друга слика приказује јаје на које сам ставила нарцис и замотала у најлон чарапу а онда фарбала купусом.

Куркума

Куркума даје предивну жуту боју, јаког интензитета. Може да фарба и тамнија јаја, и тиме се добија тамнија нијанса жуте. На пола литре воде додајте кашику и по куркуме и пола кашике сирћета а затим у тој води кувајте јаја. Као и у сваком поступку, воду постепено загрејте да бисте избегли пуцање љуске. Жута боја мене подсећа на пролеће, маслачке и нарцисе. Увек офарбам бар једно јаје куркумом.

Вино

Бела светлуцава јаја резултат су кувања у белом вину, а црна светлуцава јаја су кувана у црном вину. Јаја ставите у шерпу са вином и скувате их постепеним загревањем. Када се јаја скувају оставите их тако у вину преко ноћи да би се створили ситни кристали који јајима дају посебно интересантан изглед. Сигурно ће неки љубитељи вина разочарано читати овај рецепт, али не морате потрошити пуно вина, нешто можете и попити. Можете узети џезву и у њу ставити само два јајета, прелити их вином, а све оно што вам остане у боци сервирајте уз оброк.

Чај

Извор:stvarukusa.rs

Ако желите да јаја офарбате у зелену боју, можете да их кувате у зеленом чају или их потопите у шерпу са спанаћем и водом па тако скувате. Јаја која скувате у чају од хибискуса обојићете у црвено. Уколико желите шарено јаје, ставите више кесица различитог чаја у врелу воду да крену да пуштају боју, потом кесице извадите и ставите на претходно скувано јаје и оставите да се обоји. Кесице можете причврстити концем или гумицом. 

Декупаж

Лепе салвете и марамице могу да послуже за ову технику. Потребно је да салвету исецкате да одговара величини јајета, раздвојите слојеве тако да остане само један слој на којем је слика и онда користите једно беланце да залепите салвету на претходно скувано јаје. Није потребно добити снег од беланцета, довољно је јаје улупати виљушком. Не брините ако се нешто поцепа, само га померите како вам одговара, када се осуши то се неће приметити.

Цвекла

Цвекла јаја обоји у розе боју. Док сам мало читала историју фарбања јаја приметила сам да се цвекла помиње као једна од првих намирница које су коришћене за фарбање јаја. Ако купите тамнија јаја, ову технику прескочите јер нећете добити жељени резултат, боја ће бити превише бледа. Пронађите бела јаја, наберите мало пољског цвећа, умотајте јаја у чарапу а онда их скувајте са цвеклом и пустите да се у тој води охладе. Резултат ће вам сигурно измамити осмех на лице.

Пробајте неки од ових предлога и немојте заборавити да се забавите. Слажем се да је најлакше купити комерцијалну фарбу али природа нам је дала тако пуно лепих боја, хајде да то искористимо и вратимо се нашим коренима. Када сам први пут одлучила да фарбам јаја само природним бојама свима су нам измамила осмех на лице и гледали смо их са одушевљењем. Припремите састојке унапред, оставите себи довољно времена за шарање и уживајте у резултатима. Срећан Ускрс!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име