Насловна Еко календар Зелена недеља Европске Уније

Зелена недеља Европске Уније

709
0
Време читања: 3 минута

Зелена недеља Европске Уније 2022. године одржаће се у периоду од 30. маја до 5. јуна у Бриселу, главном граду Белгије. Догађај представља годишњу прилику за дебату о европској политици животне средине у којој учествују доносиоци одлука, водећи еколози и остале заинтересоване стране из Европе и шире, с обзиром на то да је сарадња на међународном нивоу изузетно важна. 

Овогодишње издање највише ће се фокусирати на Европски зелени договор, то јест на одрживу и трансформативну стратегију раста Европске Уније. Посебна пажња биће усмерена на циљеве ка што су контролисана употреба ресурса и угљенична неутралност Европе до које се жели доћи до 2050. године. Тема целокупног догађаја,  „Европски зелени договор – Учини да постане стварно”, покрива широк спектар ужих тема од индустрије и нових технологија до биодиверзитета и климатских промена.

Прва конференција Зелене недеље биће отворена 30. маја и започеће дебатом о томе шта се дешава са еколошком политиком Европске Уније у време кризе. Предстојећи дани обухватиће три важне теме и то: циркуларну економију, нулто загађење и биодиверзитет.

Најважније конференције током трајања Зелене недеље Европске Уније:

1. Дијалог младих са Виргинијусом Синкевичијусом

Виргинијус Синкевичијус, комесар за животну средину, океане и рибарство, састаће се са младима из свих земаља ЕУ како би заједно разговарали о омладинским акцијама и улози младих у спровођењу будућег глобалног споразума о биодиверзитету. Споразум о биодиверзитету биће договорен на предстојећој конференцији Уједињених нација о климатским променама.

2. Нулто загађење: ко плаћа цену за учињено загађење?

И ове године, једна од тема на у оквиру Зелене недеље Европске уније биће загађење и како га смањити. Свесни смо да загађење и те како утиче на здравље живих бића. Такође, често они који изазивају загађење не плаћају у потпуности последице које су произвели, а најугроженији у друштву су они који плаћају ту цену. Адекватно кажњавање загађивача биће основа ове конференције, а говориће се и о развоју подстицаја за зелене алтернативе. Кључни елементи разговора биће стимулисање чистије производње и потрошње, а биће речи и о еколошком порезу.

3. Биодиверзитет – циљеви обнове природе

Стратегија биодиверзитета за 2030. препознаје да је за заустављање климатских промена и изградњу света погодног за будућност неопходно да наш живи свет буде обновљен и заштићен. 

Кључни елемент овог плана је предлог закона ЕУ о обнови природе – успостављање правног оквира за обнову деградираних екосистема широм Европске Уније и свих кључних екосистема на копну и на мору. 

Оно по чему ће се ова Зелена недеља Европске Уније издвојити у односу на претходне јесте прослава 30. рођендана еколошке ознаке која се користи на територији Европске Уније (Ecolabel). Како би се обележио значај еко-ознаке, биће уприличена изложба која ће сликовито представити развој еко-означавања које је на тржишту све заступљеније и траженије. 

Зелена агенда Републике Србије и Зелена недеља Европске Уније

Иако наша држава није чланица Европске Уније, свакако мора поштовати природу и учинити све како би је заштитила и обновила. Средином јануара 2022. године, Република Србија је заједно са амбасадором Европске Уније у нашој држави, Емануелом Жофреом, представила зелену агенду која треба да подстакне зелену трансформацију привреде и друштва. Нова двогодишња иницијатива ЕУ и Програма Уједињених нација за развој (UNDP) реализује се у сарадњи са Шведском агенцијом за међународни развој и сарадњу (SIDA), и Европском инвестиционом банком (ЕIB).

Нова иницијатива помоћи ће Србији да испуни циљеве из Споразума о клими из Париза и усагласи се са правним тековинама Европске Уније у свих пет области обухваћених ЕУ Зеленом агендом за Западни Балкан. 

Планова је заиста много, али сви имамо један циљ: помоћи нашој природи и ублажити последице. 

Да ли ћете испратити овогодишњу Зелену недељу ЕУ?

Уколико желите да пратите неку од конференција која ће се одржати и путем онлајн преноса, можете детаљније погледати распоред на: https://ec.europa.eu/environment/eu-green-week-2022_en

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име