Насловна Еко календар Зелена недеља Европске Уније

Зелена недеља Европске Уније

1422
0
Време читања: 4 минута

Борба за заштиту животне средине је свакодневно присутна, а развијене државе доносе многобројне зелене законе како би одржале баланс између индустријског напретка и очувања природе. Европска Унија позната је по својим еколошким акцијама, као и законима који штите природна добра и ресурсе.

Green week претходних година и тема за 2021. годину

Највећа манифестација еколошког карактера у оквиру Европске Уније која се одржава сваке године јесте Green week (Зелена недеља). Догађај се обележава сваке године, прве недеље јуна, што ове године обухвата период од 31. маја, када се манифестација званично отвара, а завршава се 4. јуна.

Претходних година теме овог догађаја биле су циркуларна економија, примена еколошког законодавства, послови и градови за зеленију будућност.

Међутим, како смо сви сведоци тога да је квалитет ваздуха целе претходне, али и ове године био јако лош, тема Green week-а у 2021. години је смањење загађења и токсичних хемикалија. Овогодишња тема носи назив „Нулто загађење за здравије људе и планету”. Као и увек до сада теме које ће се обрађивати су стратегије за индустрију, енергетику, пољопривреду и рибарство. 

Чињеница да 70% Европљана живи у градским подручјима јасно указује на то да је потребно посветити се нашем окружењу и природи. Европска Унија управо оваквим догађајима жели пре свега да додатно едукује становништво, али и да буде подршка свим државама које настоје да буду одрживе. Такође, поред подршке, Унија пружа многе механизме и решења како да промене буду ефикасне и дуготрајне.

Лахти зелена престоница Европе и Green week

Свечано отварање догађаја биће у финском граду Лахтију. Град Лахти је ове године изабран за зелену престоницу Европе, те је показатељ да су промене могуће уколико истински настојимо да променимо своје окружење. Говор приликом отварања Green week-а одржаће градоначелник Лахтија, Пека Тимонен (Pekka Timonen), и комесар Виргинијус Синкевичијус (Virginijus Sinkevičius). Цео догађај биће одржан онлајн, те га можете пратити из свог дома. Више информација о организацији сваког дана манифестације и говорницима који ће причати на веома занимљиве теме можете погледати на сајту.

Загађење утиче на све нас и има бројне последице. То је додатни разлог да се међусобно ујединимо и да државе заједно раде на очувању здраве животне средине. Оно што је најпотребније грађанима сваке државе, када говоримо о заштити животне средине јесте квалитетно информисање. Особина коју је битно развити код деце је бити грађанин света, а не само своје државе.

Учешће Србије у Green week-у и лепе вести

Иако је Србија на путу да постане чланица Европске Уније, ове године у периоду од 22. маја до 5. јуна одржаће се конференција под називом „Чистом енергијом за здраву будућност” у Мионици. Ову конференцију припремиле су партнерске организације, а сама конференција је посвећена едукацији становништа о грејним решењима и биомаси, док ће време за одмор бити употпуњено младим уметницима који ће одиграти разне традиционалне плесове, међу њима и додоле. Поред конференције у Мионици, Србија је припремила још неколико партнерских онлајн догађаја.

Иако има 35 преговарачких поглавља и свако је подједнако важно и тешко јер је потребно све ускладити, по оцени Европске комисије Република Србија веома слабо напредује са поглављем 27. које се тиче управо животне средине.

Да се промене дешавају и да је све могуће показује једна лепа вест. Организација заједничког пројектног тима Седме београдске гимназије, Геодетске техничке школе и Основне школе „Десанка Максимовић” у Београду  одржава од 7. маја до 10. јуна 2021. године низ радионица. Ученици из ове три школе радиће на различитим темама: превенција загађивања воде, ваздуха и земљишта. 

Наставници који организују пројекат реализоваће предавање, као и квиз о квалитету и очувању земљишта, ваздуха и воде са додатним акцијама: чишћењем школског дворишта, мерењем потрошње воде и анализом квалитета ваздуха у граду.

Назив њихове заједничке акције је „Караван природе” и она обухвата одлазак и посете целокупног тима, уз учешће родитеља и представника локалне заједнице, школама на територији ГО Звездара. Пројекат ових школа иснпирисан је управо Зеленом недељом ЕУ те на овај начин они желе да дају свој допринос.

Много нас акционих корака дели од одрживих градова и чистог ваздуха, а пред нама су многе промене које морамо усвојити уколико желимо природу у свом најбољм издању. Да ли ћете испратити Green week и шта ви предузимате како би смањили загађење у свом граду?

Извори:
https://www.eugreenweek.eu/
https://sedmagimnazija.com/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име