Насловна Живи свет Биљке Зелени кровови – За и Против

Зелени кровови – За и Против

4492
0
Време читања: 3 минута

Приликом следећег реновирања вашег крова, можда ће такозвани „зелени кровови“ бити довољно популарни у Србији да узмете у обзир да и себи уградите један? Али шта су тачно „зелени кровови“ и које су предности и мане овог зеленог начина живота? Уколико нисте сигурни која је улога зелених кровова, можете више о њима прочитати и овде.

Зелени кров је, једноставно речено, кровна површина покривена вегетацијом. Постоје неколико типова зелених кровова.

Екстензивни: на њему се налази танак слој земље са зеленилом које је отпорно на суше попут сукуленти, неких врста трава и зачина.

Екстензивни зелени кров
Извор: MyRooff

Полу-интензивни: мало дубљи слој земљишта који може да подржи и биље са мало јачим кореном, као што су жбуње, перене и јаче траве.

Интензивни кровови користе велику количину земљишта и могу да поднесу травњаке, жбуње, дрвеће и већe количине перена.

Зелени кров је суштински спој великог броја садних места обезбеђени тако да штите ваш кров од воде, влаге, земљишта, а истовремено пружају далеко бољу изолацију од других врста кровова.

Полу-интензивни зелени кров библиотеке у Филаделфији
Извор: GreenRoofs

Тип крова ће зависити од ваше локације, временских и грађевинских услова. Инжињери који се баве израдом ових кровова ће свакако моћи да најбоље одреде тип зеленог крова који је подобан за ваш дом/зграду/канцеларију.

И зашто га не бисмо уградили?

Израда зеленог крова је изазов и не одговара свака зграда захтевима које зелени кров носи са собом. Зелени кровови могу бити далеко скупљи од уобичајних конструкција. Потребно је више припреме, изолације и материјала који ће осигурати да не дође до влаге унутар саме зграде. Такође, потребно је додатно размислити о потпори таквог крова.

Зелени кров је потребно и одржавати, и донекле се на њега може гледати као на башту на крову.

Постоји велико ограничење садног материјала који се може користити у овако захтевним условима. Треба такође размислити и о дозволама, јер није увек дозвољено градити ове зелене површине изнад грађевинских, и потребно је проћи одређену документацију, поготово ако се гради интензивни кров. У том случају мора се размишљати и о комшијама и да ли би њима сметало уколико им се на шестом спрату одједном поред прозора нађе дрво. 🙂

Интензивни зелени кров у Балтимору
Извор: GreenRoofs

Али предности су превелике да би се зелени кров само одбацио.

Зелени кров може да вам трајно умањи рачун за електричну енергију. Биљке лети умањују топлоту споља и до три степена, а унутра и до осам степени. Исто тако, добра изолација и слој земљишта омогућавају да се зими топлота задржава више у вашем дому. Готово као да климу из подрума пренесете у све просторије. То практично значи да ће вам се рачун за грејање преполовити.

Ако сте страствени баштован, а живите у одговарајућим климатским условима (као што су у Србији), можете гајити и јестиве биљке, попут зачина, салата, поврћа и чак и воћа на вашем крову. Тиме не само да бисте имали сталан принос свежих намирница, већ бисте помало умањили и трошкове хране.

Сакупљање јабука на крову ресторана у Ванкуверу
Извор: NationalGeographic

Живот у градовима уме да буде бучан, али зелена градња је савршен звучни изолатор, и притом има велики утицај на умањење загађења од штетних гасова који су уобичајни у градовима.

Ако направите један мали зелени кров, нећете спречити глобално загревање, нећете побољшати целокупну планету, али можете да се осећате супер, јер ћете својим примером допринети умањењу еколошког отиска и чистијем ваздуху.

Сваки кров се рачуна!
Извор: TreeHugger


ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име