Naslovna Živi svet Biljke Zeleni krovovi – Za i Protiv

Zeleni krovovi – Za i Protiv

58
0

Prilikom sledećeg renoviranja vašeg krova, možda će takozvani „zeleni krovovi“ biti dovoljno popularni u Srbiji da uzmete u obzir da i sebi ugradite jedan? Ali šta su tačno „zeleni krovovi“ i koje su prednosti i mane ovog zelenog načina života? Ukoliko niste sigurni koja je uloga zelenih krovova, možete više o njima pročitati i ovde.

Zeleni krov je, jednostavno rečeno, krovna površina pokrivena vegetacijom. Postoje nekoliko tipova zelenih krovova.

Ekstenzivni: na njemu se nalazi tanak sloj zemlje sa zelenilom koje je otporno na suše poput sukulenti, nekih vrsta trava i začina.

Ekstenzivni zeleni krov
Izvor: MyRooff

Polu-intenzivni: malo dublji sloj zemljišta koji može da podrži i bilje sa malo jačim korenom, kao što su žbunje, perene i jače trave.

Intenzivni krovovi koriste veliku količinu zemljišta i mogu da podnesu travnjake, žbunje, drveće i veće količine perena.

Zeleni krov je suštinski spoj velikog broja sadnih mesta obezbeđeni tako da štite vaš krov od vode, vlage, zemljišta, a istovremeno pružaju daleko bolju izolaciju od drugih vrsta krovova.

Polu-intenzivni zeleni krov biblioteke u Filadelfiji
Izvor: GreenRoofs

Tip krova će zavisiti od vaše lokacije, vremenskih i građevinskih uslova. Inžinjeri koji se bave izradom ovih krovova će svakako moći da najbolje odrede tip zelenog krova koji je podoban za vaš dom/zgradu/kancelariju.

I zašto ga ne bismo ugradili?

Izrada zelenog krova je izazov i ne odgovara svaka zgrada zahtevima koje zeleni krov nosi sa sobom. Zeleni krovovi mogu biti daleko skuplji od uobičajnih konstrukcija. Potrebno je više pripreme, izolacije i materijala koji će osigurati da ne dođe do vlage unutar same zgrade. Takođe, potrebno je dodatno razmisliti o potpori takvog krova.

Zeleni krov je potrebno i održavati, i donekle se na njega može gledati kao na baštu na krovu.

Postoji veliko ograničenje sadnog materijala koji se može koristiti u ovako zahtevnim uslovima. Treba takođe razmisliti i o dozvolama, jer nije uvek dozvoljeno graditi ove zelene površine iznad građevinskih, i potrebno je proći određenu dokumentaciju, pogotovo ako se gradi intenzivni krov. U tom slučaju mora se razmišljati i o komšijama i da li bi njima smetalo ukoliko im se na šestom spratu odjednom pored prozora nađe drvo. 🙂

Intenzivni zeleni krov u Baltimoru
Izvor: GreenRoofs

Ali prednosti su prevelike da bi se zeleni krov samo odbacio.

Zeleni krov može da vam trajno umanji račun za električnu energiju. Biljke leti umanjuju toplotu spolja i do tri stepena, a unutra i do osam stepeni. Isto tako, dobra izolacija i sloj zemljišta omogućavaju da se zimi toplota zadržava više u vašem domu. Gotovo kao da klimu iz podruma prenesete u sve prostorije. To praktično znači da će vam se račun za grejanje prepoloviti.

Ako ste strastveni baštovan, a živite u odgovarajućim klimatskim uslovima (kao što su u Srbiji), možete gajiti i jestive biljke, poput začina, salata, povrća i čak i voća na vašem krovu. Time ne samo da biste imali stalan prinos svežih namirnica, već biste pomalo umanjili i troškove hrane.

Sakupljanje jabuka na krovu restorana u Vankuveru
Izvor: NationalGeographic

Život u gradovima ume da bude bučan, ali zelena gradnja je savršen zvučni izolator, i pritom ima veliki uticaj na umanjenje zagađenja od štetnih gasova koji su uobičajni u gradovima.

Ako napravite jedan mali zeleni krov, nećete sprečiti globalno zagrevanje, nećete poboljšati celokupnu planetu, ali možete da se osećate super, jer ćete svojim primerom doprineti umanjenju ekološkog otiska i čistijem vazduhu.

Svaki krov se računa!
Izvor: TreeHugger


ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime