Насловна Активизам и едукација Животна средина – наше право

Животна средина – наше право

2760
0
Време читања: 2 минута

Информативно-образовни серијал „Моје право” се позабавио, између осталог, и темом животне средине. Здрава животна средина је уставом гарантовано право. Погледајте видео и активирајте се јер неће нико други за нас да чува наше окружење. Иако постоје институције одговорне за очување животне средине, сваки појединац је одговоран за своја дела и директно утиче на животну средину својим понашањем – позитивно или негативно. Размислите о томе пре него што следећи пут баците пикавац, папирић, жваку или омот од сладоледа. Размислите о томе следећи пут када будете шетали пса, скупите за њим.

Ако сте једни од оних који већ воде рачуна, немојте се на томе зауставити – утичите на своје пријатеље, породицу, комшије, пролазнике. Скрените им пажњу, фино и учтиво, али довољно убедљиво.

У међувремену, емисија „Моје право” разрешава неке недоумице. Погледајте. 🙂

Када говоримо о животној средини и екологији, обично мислимо на људски немар и небригу… а шта урадимо? Одмахнемо главом, помислимо: „То је ваљда нечија туђа брига, имамо ми важнијих и већих проблема.” Не можемо баш да се носимо и са тим што нека светска корпорација трује ваздух, воду и земљу. Мали смо ми за тај залогај.. то нек решава неко већи, неко после нас.” А ко је то после нас? Ситуација је таква да нису у питању наши унуци, већ наша деца а богами и ми сами. Диносауруси су нестали пре 65 милиона година када је земљу погодио астероид, што је отворило простор за множење малих сисара и коначно – савремених људи. Научници кажу да је још пре 250 година почело ново раздобље у којем људска активност драматично утиче на природу. Нестају биљне и животињске врсте, глечери се топе. Данас су људи тај астероид који осуђује живот на изумирање. Ми знамо да загађена животна средина има значајне негативне последице по наш живот, јер се са проблемима и последицама свакодневно сусрећемо.  Али већина грађана нема никакво искуство везано за рад надлежних институција које се баве заштитом животне средине на локалном нивоу, док институције опет кажу да грађани нису довољно отворени за сарадњу. Да ли сте се некада запитали где одлази смеће које одлажемо у контејнере, или још горе – поред контејнера? Колико нам је стало до животне средине? Да ли је њено очување наш посао или очекујемо да о томе брине неко други?

Бојана Торњански, Моје право

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име