NaslovnaAktivizam i edukacijaŽivotna sredina – naše pravo

Životna sredina – naše pravo

259
0

Informativno-obrazovni serijal „Moje pravo” se pozabavio, između ostalog, i temom životne sredine. Zdrava životna sredina je ustavom garantovano pravo. Pogledajte video i aktivirajte se jer neće niko drugi za nas da čuva naše okruženje. Iako postoje institucije odgovorne za očuvanje životne sredine, svaki pojedinac je odgovoran za svoja dela i direktno utiče na životnu sredinu svojim ponašanjem – pozitivno ili negativno. Razmislite o tome pre nego što sledeći put bacite pikavac, papirić, žvaku ili omot od sladoleda. Razmislite o tome sledeći put kada budete šetali psa, skupite za njim.

Ako ste jedni od onih koji već vode računa, nemojte se na tome zaustaviti – utičite na svoje prijatelje, porodicu, komšije, prolaznike. Skrenite im pažnju, fino i učtivo, ali dovoljno ubedljivo.

U međuvremenu, emisija „Moje pravo” razrešava neke nedoumice. Pogledajte. 🙂

Kada govorimo o životnoj sredini i ekologiji, obično mislimo na ljudski nemar i nebrigu… a šta uradimo? Odmahnemo glavom, pomislimo: „To je valjda nečija tuđa briga, imamo mi važnijih i većih problema.” Ne možemo baš da se nosimo i sa tim što neka svetska korporacija truje vazduh, vodu i zemlju. Mali smo mi za taj zalogaj.. to nek rešava neko veći, neko posle nas.” A ko je to posle nas? Situacija je takva da nisu u pitanju naši unuci, već naša deca a bogami i mi sami. Dinosaurusi su nestali pre 65 miliona godina kada je zemlju pogodio asteroid, što je otvorilo prostor za množenje malih sisara i konačno – savremenih ljudi. Naučnici kažu da je još pre 250 godina počelo novo razdoblje u kojem ljudska aktivnost dramatično utiče na prirodu. Nestaju biljne i životinjske vrste, glečeri se tope. Danas su ljudi taj asteroid koji osuđuje život na izumiranje. Mi znamo da zagađena životna sredina ima značajne negativne posledice po naš život, jer se sa problemima i posledicama svakodnevno susrećemo.  Ali većina građana nema nikakvo iskustvo vezano za rad nadležnih institucija koje se bave zaštitom životne sredine na lokalnom nivou, dok institucije opet kažu da građani nisu dovoljno otvoreni za saradnju. Da li ste se nekada zapitali gde odlazi smeće koje odlažemo u kontejnere, ili još gore – pored kontejnera? Koliko nam je stalo do životne sredine? Da li je njeno očuvanje naš posao ili očekujemo da o tome brine neko drugi?

Bojana Tornjanski, Moje pravo

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime