NaslovnaŽivi svetZlostavljanje životinja – najteži krik nedužnih bića

Zlostavljanje životinja – najteži krik nedužnih bića

609
2
Izvor: http://petface.net

Jedan od najvećih problema sa kojima se suočavamo poslednjih decenija jeste zlostavljanje životinja. U zlostavljanje životinja spada:

  • Fizičko zlostavljanje životinja
  • Zanemarivanje životinja
  • Psihičko ili emotivno zlostavljanje životinja
  • Seksualno zlostavljanje životinja
  • Borbe između životinja
  • Napuštanje životinja

U Srbiji je ovaj problem široko rasprostranjen i traje već godinama, sve češće se pojavljuju natpisi u medijima ili na društvenim mrežama o mučenju, trovanju ili napuštanju životinja. Poslednje zlostavljanje u nizu zabeleženo je u Vranju gde jedna porodica navodno godinama siluje, kolje i ubija pse. Protiv ove porodice podnete su dve prijave, jedna 2014. godine i jedna ove godine. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, Osnovno javno tužilaštvo u Vranju je istaklo da nema elemenata krivičnog dela. Kako bi stali na put zlostavljanju, organizacija za zaštitu životinja Orka u saradnji sa Srpskim telegrafom podnela je Ministarstvu pravde dve inicijative za izmene i dopune Krivičnog zakona za dobrobit životinja i formiranje Koordinacionog tima za sprovođenje propisa za dobrobit životinja. Šta zapravo donosi prihvatanje ovih inicijativa? Inicijativom za izmenu i dopunu zakona o dobrobiti životinja povećali bi kazne za zlostavljanje i ubijanje životinja od 1 do 3 godine zatvora, napuštanje životinja bi bilo definisano kao krivično delo, postojala bi mogućnost kazne za pokušaj ubijanja i zlostavljanja životinja i u slučaju izvršenog ubijanja i zlostavljanja bi bile propisane mere oduzimanja i zabrane držanja životinja.

Prema nezvaničnim podacima u Srbiji je od 2006. do 2015. godine prijavljeno 1410 osoba, optuženo je 283, osuđeno je 219, a zatvorsku kaznu od tih 219 služi samo 20 osoba. Najveća kazna koju su neki počinioci dobili ne prelazi više od 50,000 dinara. Prema podacima organizacije za zaštitu životinja Orka, od svih oblika zlostavljanja najzastupljenije je fizičko zlostavljanje sa 57%, zatim zanemarivanje sa 32%, psihičko zlostavljanje sa 8% i seksualno zlostavljanje sa 1%. Najčešće žrtve su kućni ljubimci, a sudski procesi se najviše pokreću zbog mučenja i ubijanja pasa, gde su počinioci osobe muškog pola u 90% slučajeva. Najgora ubistva životinja koja su se desila kod nas u poslednjih godina jesu: sakaćenje, kamenovanje, vešanje i spaljivanje životinja. Ko je najviše kriv za ovako sumornu statistiku i monstruozna ubistva nedužnih životinja? Svi pomalo. Najveću krivicu definitivno snosi država zato što se ovom problematikom uopšte ne bavi i zato što ne preduzima ozbiljnije mere za njeno sprečavanje. Zatim nadležne institucije pre svega pravosudni organi koji za bilo koji vid zlostavljanja izriču blage kazne, a veliki deo krivice snosimo i mi sami jer ne prijavljujemo zlostavljanja nadležnim organima. Uz državu, najveći deo krivice snose nesavesni građani koji muče i ubijaju životinje.

Ono što predstavlja veliki problem u ovoj priči jeste to što je većina građana neinformisana i ne zna kome da se obrati kada želi da prijavi slučaj zlostavljanja životinja. Nadležne službe za ovu problematiku jesu policija i veterinarska inspekcija, kao i organizacije za zaštitu životinja (Feniks, Orka, Help Animals, Beta). Zakonska regulativa je kao u većini slučajeva i ovde „mrtvo slovo na papiru“.Kazne su blage i većina počinioca prođe sa mizernom novčanom kaznom. Neki dobiju samo opomenu, nekima se sudski proces oduži, neki ostanu neprijavljeni, a neki posle dva ili tri meseca izađu iz zatvora. Drugarica mi je nedavno pričala da su se u jednom selu u blizini Kragujevca desila dva slučaja ubijanja pasa i da na to niko od nadležnih nije želeo da reaguje, što pokazuje da i nadležni nisu baš uvek ažurni kada je potrebna pomoć.

Dešava se i da azili za pse nehumano postupaju prema njima. Zbog ovih problema izuzetno je važno da država tj. Ministarstvo pravde shvati ozbiljnost situacije i da što pre u dnevni red uvrsti i predlog o usvajanju ove dve inicijative kako bismo spasili životinje i kako bi budući počinioci dobili oštrije kazne. Kako bismo zaustavili zlostavljanje životinja potrebno je raditi na konstantoj edukaciji i prijaviti svaki slučaj zlostavljanja nadležnim organima. Nadamo se da će i država da usvoji ove dve inicijative kako bi zakon u praksi bio što efikasniji i kako bi se u javnosti malo više govorilo o ovom problemu. Vremena više nema, zlostavljanje životinja je u punom jeku, svakog dana se desi neki vid nasilja, a da bismo pomogli životinjama možemo podržati peticiju, podeliti je na društvenim mrežama i pozvati građane da je potpišu i malo se informišu o pravima kada je nasilje nad životinjama u pitanju na sledećim linkovima:
www.orca.rs
www.pravnazastitazivotinja.com

P.S. – „Veličina i moralni napredak naroda može se meriti po tome kako postupaju sa životinjama!“                                                                                        

Mahatma Gandi

2 KOMENTARI

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime