Насловна Вести Зомби жаба – није тако страшна као што звучи!

Зомби жаба – није тако страшна као што звучи!

1314
0
Извор: scx1.b-cdn.net
Време читања: 2 минута

Дубоко у Амазонској шуми, неуморни истраживачи су у потрази за новим врстама врло често изложени разним непогодама. Ипак, све те незгодне временске прилике или пак непроспаване ноћи вредно су улагање у фасцинантна открића и научницима отварају нова поља и свеже прилике за разумевање и познавање биодиверзитета наше планете. 

Пример истраживача који је изузетно амбициозан и врло предан свом послу је управо херпетолог Рафаел Ернст, који је пронашао до сада неиспитану врсту жабе – зомби жабу! Знао је да се сусреће са новом, неиспитаном врстом јер му је њено оглашавање било сасвим страно. Услови под којима је Ернст пронашао ову врсту су врло специфични – наиме, она се оглашава само ноћу и само када пада киша. Осим тога, ове жабе крију се под земљом, те је доћи до њих врло захтеван процес.

Зашто је име ове врсте баш зомби жаба? 

Иако је јако необичног изгледа и иако је њена активност везана за блатњаве и кишовите ноћи, име ове жабе не тиче се ње, већ стања у коме Ернст каже да су истраживачи након потраге за њом. Ернст је бесомучно копао по блату у потрази за овим неиспитаним звуком и жабом која га производи. Пошто је било тако касно и пошто га је процес потраге јако заморио, сматра да је изгедао као зомби, те је зато дао жаби овако интересантно име. 

Амбициозни истраживач појаснио је да је врло тешко ухватити ове жабе, с обзиром на њихов кратак период активности током дана. Он се већ 2 године у амазонским прашумама у Гвајани бави тезом својих докторских студија, које се тичу губитка биодиверзитета у прашумама због људских активности. 

Заједно са тимом истраживача са различитих универзитета, идентификовао је три различите врсте из рода жаба Synapturanus. Појаснио је да, када научници пронађу нову врсту, морају упркос успеху и срећи бити свесни чињенице да ту врсту, као и остале врсте водоземаца у том региону, убрзано губе, управо због непожељних активности људи које угрожавају домове овим јединственим организмима. 

Амазонске прашуме су место највећег диверзитета, поготово када су у питању водоземци. Константно опадајући квалитет ваздуха и воде (услед повећања количине различитих загађивача) значајно утиче на њихову стопу преживљавања. Осим тога, подједнако их ремети и дефорестација. Због ових неповољних услова, глобално смањење биодиверзитета водоземаца указује на то да је чак 70% врста у ризику од изумирања.

Проналажење нових врста је итекако позив за буђење када је у питању побољшавање људских акција упућених ка амазонским прашумама и свим осталим изворима биодиверзитета на планети Земљи. 

Махом илегални на пределу амазонских прашума, поступци као што су рударство, сеча дрвећа, криволов и започињање неодрживих инфраструктурних пројеката морају се свести на минимум, а потребно је и што пре делати против климатсих промена.

Како бисмо наставили да истражујемо и схватамо свет око нас, нужно је да се освестимо о принципима бољег очувања дома ових невероватних водоземаца, као и многих других животиња.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име