Насловна Еко календар 10. август – Светски дан лавова

10. август – Светски дан лавова

1715
0
Време читања: 3 минута

Краљ џунгле прославља свој дан 10. августа и то већ седму годину заредом! Покретачи идеје о светском дану лавова су чланови организације Big cat rescue, а поред жеље да сви љубитељи великих мачака имају још један разлог за славље, постоји и други битан повод за успостављање овог важног датума. Један од примарних проблема са којима се лавови сусрећу у последње време јесте опадање бројности њихових популација, те је због тога веома битно подизати свест људи о борби коју воде ове велике мачке. Дан лавова је права прилика за то. Када је покренута иницијатива о дану лавова њихова бројност је процењена на између 30 000 и 100 000 јединки, а данашње прогнозе су нажалост још горе. Сматра се да их данас има око 20 000 на свету, при чему су присутни само у Африци и Индији, иако су раније настањивали читаву Африку и Евроазију. Ако узмемо у обзир чињеницу да је пре око 100 година било око 200 000 лавова, односно да је њихов број до данас опао 10 пута, схватићемо размере овог проблема. Тренутно се ове мачке налазе у категорији рањивих животиња (црвена листа угрожених врста, IUCN), а у чак 26 афричких земаља лавови су потпуно истребљени. Највећу претњу представљају људи, који их лове због меса или као трофеј, убијају јер представљају претњу за стоку, али и уништавају њихова станишта.

Лавови су велики сисари из породице мачака чији мужјаци теже између 180 и 250 кг, а женке имеђу 110 и 150 кг. Ове мачке су један од најуочљивијих примера полног диморфизма (разлике у изгледу и понашању мужјака и женки исте врсте). Док мужјаци имају велику гриву и дугачак реп који се завршава чуперком, женке имају округлу главу без гриве и нешто краћи реп с мањим чуперком. Мужјаци су већи и тежи од женки, а грива доприноси томе да изгледају још веће и тако застраше припаднике других врста, али и мужјаке лавова из других чопора. Женке немају гриву јер би им она представљала препреку при лову и шуњању. За разлику од њих мужјаци не учествују у лову, али захваљујући свом изгледу чувају територију на којој борави чопор. Чопор чине женке са младунцима оба пола и један до четири мужјака. Када младунци мужјаци достигну полну зрелост, или сами напуштају чопор или их остали чланови истерају.

Постоје две подврсте лава које тренутно можемо наћи у дивљини, при чему једна настањује западну и централну Африку и Индију, а друга јужну и источну Африку. Сматра се да је у прошлости Шри Ланку насељавала још једна подврста лавова, која је изумрла доласком људи на ово острво.

Као што видимо лавови су веома занимљиве животиње, о којима можемо пуно научити, а такође су и битни чланови ланаца исхране. С обзиром да се тренутно суочавају са озбиљним проблемима, хајде да овај дан лавова посветимо подизању свести о овим дивним великим мачкама!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име