Насловна Активизам и едукација 11. Green Fest почиње данас

11. Green Fest почиње данас

1702
0
Време читања: 2 минута

10 дана бесплатног онлајн приступа свим садржајима фестивала

Једанаести Међународни фестивал зелене културе почиње данас, у измењеном, онлајн издању, под слоганом „Какву будућност желим?”. Током 10 дана фестивала, до 4. новембра, сви фестивалски садржаји ће бити бесплатни и доступни на www.greenfest.rs

Гледање филмова и образовних садржаја је веома једноставно, није потребна регистрација, већ је довољно отићи на сајт фестивала, изабрати програмску целину и садржај, и кликом на дугме (ПОГЛЕДАЈ ФИЛМ) филмови ће бити покренути. У складу са правима на приказивање, гледање филмова је ограничено на 1000 посетилаца по филму, и могуће их је гледати само из Србије.

У селекцији дугометражних филмова ће се наћи најбољих 7 остварења из претходних 7 година, који говоре о бројним изазовима пред којима се налазимо – загађење које долази из модне индустрије кроз филм „Риверблу: Да ли мода може да спасе Планету?”, будућност хране кроз филмове „Семе: Неиспричана прича“ и „Само ти једи: Прича о бацању хране“, као и рад Хашког Трибунала против компаније Монсанто, борби за ресурсе кроз филмове „Рат за песак“ и „Утоварени: Права цена транспорта“, као и један од најлепших филмова приказаних на Green Fest-у до сада, који је освојио срца публике широм света – „Хармонија са депоније”.
Укупно 49 филмова из преко 30 земаља се бори за награде фестивала у 6 категорија у оквиру такмичарског програма кратког и средњег метра. Ови филмови, кроз уметничку и документарну призму приказују, са једне стране – велики број проблема које изазивамо као цивилизација, са друге – светлу страну будућности.

У образовном програму посетиоце очекују и 3 образовна филма о управљању отпадом, водама и хемикалијама у Србији.
Панел дискусије о интересантним и важним темама су неизоставни део Греен Феста и на њима разговарамо о темама које су веома актуелне. У среду, 28. октобра у 18 часова ћемо имати прилику да чујемо о најновијим истраживањима нашег најпознатијег генетичара др Миодрага Стојковића и најпознатијег климатолога др Владимира Ђурђевића, заједно са Иваном Јовчић – директорком Центра за унапређење животне средине, који ће објаснити последице „брзе моде“ на наше здравље, као и на животну средину.

У четвртак, 29. октобра у 12 часова, разговарамо о све присутнијем проблему – загађењу ваздуха. Сазнаћемо како се наше комшије боре са загађењем, шта можемо да очекујемо из нових ЕУ пакета помоћи западном Балкану, подацима о загађењу у Србији и борби за чист ваздух у локалним заједницама. Кроз овај разговор нас воде Антоан Авињон из Делегације Европске Уније, Мирјана Јовановић из Београдске отворене школе и Наташа Рашковић из организације Проток 21 из Смедерева.

Трећи панел ће бити одржан у понедељак, 2.11. у 18 часова, и на њему ће бити обједињене теме о начинима и потреби заштите природних ресурса, инструментима који могу да помогну Србији да унапреди квалитет природе и мрежи природних добара Натура 2000 која је један од значајних алата у смањењу ризика климатских промена. На панелу ће говорити Борис Ерг – директор IUCN ECARO, Зоран Сретић – стручњак за право ЕУ, Предраг Лазаревић – сарадник на Биолошком факултету и Имре Кризманић – доцент на Биолошком факултету.

Ове године ће дискусије бити преношене уживо и моћи ће да се прате на:
www.facebook.com/greenfest i www.facebook.com/eusrbija.

Фестивалски тим је припремио и додатне садржаје, и позивамо вас да истражите www.greenfest.rs и уживате у овогодишњем програму.

Овогодишње издање Греен Феста су подржали Секретаријат за заштиту животне средине града Београда, Делегација Европске уније, Француски институт и амбасада Француске, Хајнрих Бел фондација и Мрежа за климатске акције – Европа, као и многобројни партнери и пријатељи фестивала.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име