Насловна Свет око нас Вода 14. март – Међународни дан борбе за реке

14. март – Међународни дан борбе за реке

2865
0
Време читања: 3 минута

Сходно догађајима који су се одиграли у протеклих годину дана у вези са рекама на Балкану, овај датум нам је веома значајан. Данас је 14. март, интернационални дан борбе/акције за реке наше планете. 

Али хајдемо од почетка. Шта је то река и шта она представља за нас? За реку можемо да кажемо да је она један велики природни водоток који има свој извор, ушће и притоке. Једна река нама може да значи много. Пре свега, она је извор воде која може бити за пиће или неке основне потребе. Река има важну улогу у кружењу материје и воде у природи. Река такође може бити извор енергије. Може бити и пут. Река је и извор хране. Река је важан елемент животне средине и станиште многим врстама. Од давнина је познато да се човек увек насељавао на обалама река или других водених површина. То је кроз историју и остало као нека инстинктивна навика, када погледамо, већина градова лежи на реци или ушћу река, обалама мора и океана, као и језера. Зато реке припадају свима нама, јер смо их наследили, али исто тако сви треба да имамо одговорност према тим рекама и да будемо ту за њих, јер су оне одувек ту биле за нас.

Некада се сматрало да је једно од богатстава и вредности планете Земље вода, сада је то искључиво само квалитет воде. Квалитет воде у протеклих пар година се драстично смањио, толико да је вода за пиће и коришћење негде прави луксуз. Реке су посебно благо које имамо, али недовољно ценимо и погрешно искоришћавамо. Ми воду користимо и сматрамо је као потребу, али она је више од потребе – она је живот!  

Реке су јако битне за наше екосистеме, оне су станиште многим врстама, а служе и као извор пијаће воде многим животињама, као и људима.

Ако се не изборимо за наше наслеђе од природе, можда никада више нећемо моћи прошетати кејом и пустити мисли низ реку, јер те реке више неће бити. Јер данас, сутра, затећи ћемо осушено корито у коме су шкољке од аутомобила, веш-машина или шпорет. А зар није, уместо тога, лепше видети лепу чисту реку, пуну речних шкољки, риба, паткица или лабудова? Ако вам се друга слика чини много лепшом, онда се изборите за своју реку, ма и ону најмању, већ данас. Река није депонија ни канализациони вод, река је један од основа живота, не само наших него свих живих бића на планети. У реци није место веш-машини или шпорету, већ речном раку, пастрмки, жаби или самом човеку који ће је чувати и бранити од лоших антропогених утицаја. 

У рекама је висок биодиверзитет. Реке су станишта многим живим бићима, неретко и оних угрожених. Неке од строго заштићених и угрожених врста које се могу наћи у рекама на територији Србије су македонска пастрмка, поточни рак, младица, кечига, поточна мрена… Свака река, речица, поток и рукавац има своју улогу. Сваки овај екосистем је посебан и разноврстан и свака промена која наступи у том екосистему може бити трајна и оставити лоше последице. 
Бране и хидроелектране су први и највећи проблеми који данас прете рекама. Неки остали, али не и мање занемарљиви, јесу претерани и илегални излов риба, дивље депоније, отпадне воде, моторна пловна возила, цветање воде…

Балканско полуострво, као и сама Србија, богато је рекама, али колико се бринемо за њих? До сада већ позната акција под називом „Одбранимо реке Старе планине“ је постигла успех и дала на значају колико су нам реке драгоцене.

Занимљивости:

  • Најдужа река на планети је Амазон, има дужину чак од 7100 километара!
  • Најкраћа река у Европи се налази баш код нас! То је река Врело или Година, јер њена дужина износи само 365 метара.
  • Композиција Беджих Сметана „Влтава“ кроз целу композицију музиком описује настанак реке из извора све до њеног ушћа.
  • Цветање Тисе је јединствен догађај који се одвија код нас. Реч је о природном феномену – сезони парења инсекта Тиски цвет.
  • Најдужа река у Србији је Дунав и протиче кроз чак 10 држава.
Тиски цвет

Зато, изборимо се за наше изворе живота већ данас, јер вода памти све-чувајмо је!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име