Насловна Занимљивости 21 озбиљна и занимљива чињеница о екологији на планети Земљи

21 озбиљна и занимљива чињеница о екологији на планети Земљи

3333
0
Време читања: 4 минута

Људи су чудна створења. Они се плаше атомског рата, брину да ће непријатељски ванземаљци желети да униште планету, брину да ће Сунце нестати у далекој будућности, али уопште не мисле да је њихова свакодневна навика највећа штета по животну средину. Човек је једино живо створење које свакодневно загађује Земљу и не осећа никакво кајање. Реч „екологија“ може се превести са старогрчког језика као наука о кући/дому. Овај превод је у потпуности у складу са истином, јер је Земља наш заједнички дом и свако од нас мора не само да се тога непрестано сећа, већ и учинити све што је могуће како би планета што дуже остала погодна за живот! Еколошки проблеми се само гомилају, али практично ни на који начин нису решени ни на законодавном нивоу ни на нивоу домаћинства. Заиста се надам да ће следеће занимљиве, тужне, смешне и озбиљне чињенице о екологији још једном подсетити сваког од нас да је Земља наш дом, па о њој морамо водити рачуна како бисмо сачували не само своју будућност, већ и будућност својих потомака.

1. До 2025-2030. године, процењује се да ће 3 милијарде људи из 48 земаља доживети озбиљан недостатак воде за пиће.

2. Сваке године људи баце око 123-126 милиона још увек функционалних паметних телефона на депонију, јер власници више нису задовољни њима или се нови модел појављује у продаји.

3. Производња пластике расте за 8-11% годишње.

4. Широм света 12 до 14 пута више новца троши се на оружје и војне потребе, него на помоћ људима који живе у земљама у развоју.

5. Око 6% целокупне површине планете заузимају мочваре, које су природни филтер Земље. Током протеклих 80-120 година, око 50% свих мочвара је исушено.

6. Река која протиче кроз Манилу (главни град Филипина) биолошки је 100% мртва. У њеној води најједноставнији микроорганизми не могу преживети, а камоли сложенији облици живота.

7. Према бројним студијама, најчистији ваздух може се наћи на острву Тасманија, које се налази у близини Аустралије.

8. За узгој 1 кг кромпира потребно је приближно 100-120 литара воде. Да бисте узгајали 1 кг пиринча, потребно је да потрошите 4 хиљаде литара воде, a да бисте узгајали 1 кг говедине – 13 хиљада литара воде.

9. Неке морске животиње бркају пластичне кесе са медузама, прогутају их и умиру.

10. До 2035. снег на Килиманџару ће се потпуно отопити.

11. Више од 35 милиона становника Руске Федерације принуђено је да живи у оним насељима у којима је загађење ваздуха толико високо да за 10 и више пута премашује граничне стандарде.

12. EcoPod је британска компанија која је прва предложила израду ковчега од рециклираног испресованог папира.

13. Научници су доказали да је у оним затвореним просторијама у којима једна особа или неколико људи проводи пуно времена, ваздух, у поређењу са уличним, 20-25 пута загађенији.

14. Током последњих 5-7 година, арктички лед је проређен за 65-75 центиметара.

15. Калифорнијске плаже се с правом могу назвати најчистијим на свету, али током следећег чишћења на једној од калифорнијских плажа добровољци су сакупили око 330-340 хиљада опушака!

16. Сваког сата се популација наше планете повећава за 9-10 хиљада људи.

17. Отприлике 650-720 милиона људи у Кини не пије чисту, већ загађену воду за пиће.

18. Сваке године око 5-6 тона ружева за усне, сенке за очи, подлоге, креме за сунчање и друге козметике уђу у воде океана.

19. Око 70-80% свеже воде иде за потребе пољопривреде.

20. Швеђани купују смеће из других земаља, а затим га рециклирају или користе за производњу електричне енергије. Само 4-5% отпада у Шведској је закопано у земљу, преосталих 95-96% постаје извор прилично јефтине енергије.

21. Око 1–2% свих депонија у Сједињеним Америчким Државама заузимају обичне пелене за бебе. Будући да пеленама треба око 250-260 година да се разграде, за 140-220 година би могле да постану главни извор загађења ваздуха у Сједињеним Државама.

Сваке године еколошки проблеми постају све акутнији и хитнији. И то није изненађујуће, јер многи људи готово никада не размишљају о томе да њихов начин живота наноси непоправљиву штету животној средини! Свака особа која живи на планети Земљи мора пре или касније да направи свој избор: да започне са решавањем постојећих еколошких питања свим средствима која су му на располагању или да живи из сопственог задовољства и да не размишља о стању планете код својих потомака. Свесни и пуноправни појединци преферирају прву опцију! Они бирају еко-живот, јер савршено разумеју да све у животу морате платити! А цена коју ћемо морати да платимо за неразуман начин живота толико је висока да ће не само наша деца и унуци, већ и њихово потомство морати да рашчлани све ово!

Извор: https://www.theworldcounts.com/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име