Насловна Живи свет Биљке Дан дрвећа

Дан дрвећа

2543
0
Време читања: 3 минута

Ако пратимо природу као вођу, никада нећемо залутати.

цицерон

„Arbor day” је празник настао у малом Шпанском селу Мондонедо још давне 1594. године. Овај празник одржава се у многим земљама и обележава дан када треба да подстичемо једни друге на садњу дрвећа. Први модеран Дан дрвећа одржан је такође у Шпанском селу под називом Вилануева де ла Сиера, а потом су га почевши од Америке, а затим Аустралије, усвојиле и готово све светске државе. Први Дан садње дрвећа у Америци одржан је 10. априла 1872. године и тада је засађено невероватних 1.000.000 дрвета!

Кратким освртом на природу и улогу дрвета, могу вам веома лако приближити величину и значај овог празника. Дрвеће, пре свега као креатор наше атмосфере и кисеоника, чини незамењив и непроцењив део нашег живота. Упија радијацију, задржава и чува воду у тлу, пружа нам неопходне нутријенте садржане у плодовима, а и хладовину и тишину као најбољи лек за данашње болести туге, настале систематичним удаљавањем од природе и свега природног у нама. Напоменула бих још у светлу тренутних дешавања у Националном парку Тара, значај дрвећа у спречавању одрона тла и ерозије. Можемо и треба да се осврнемо на људску незаситост и етичку деградираност која јe узроковала овај инцидент, а да није било дрвећа да се одупре одрону, исти би се завршио још трагичнијом смрћу житеља околине. Дакле имамо два веома опипљива примера у тексту, која нам показују како наша намера и свест утичу на живот у глобалном смислу. Из тог разлога, празник садње дрвећа не лечи само планету, већ и нас саме. Увидевши значај и неопходност озелењавања, John Rosenow је 1972. основао фондацију под називом „ArborDay Foundation”. Ова фондација на свом сајту нуди могућност едукације, волонтирања, као и поручивања биљака и упутства како да се о њима бринете. Можете такође постати и њихов члан. Чланарина износи свега 10 америчких долара и као нови члан добијате један од три понуђена поклона, по вашем избору.

Суштинска намера фондације јесте да кроз своју активност подстакне и инспирише људе на садњу дрвећа као виталног члана наше свакодневнице. Да су у својим намерама успешни и одлучни, показује и њихов вишегодишњи пројекат чији је циљ да до 2022. године у Америци буде посађено 100 милиона дрвећа у шумама и насељима и да на крају овог пројекта 5 милиона људи буде самоиницијативно активно када jе сађење дрвећа у питању.

Чини се да је у нашој држави у овом тренутку питање очувања природе и свести о биолошком значају дрвећа потпуно напустило листу приоритета. Рекла бих да је тренутно једно посађено дрво једнако херојском чину, а једна освешћена особа значајна колико и сам живот. Код нас се овај празник прославља 21. марта, но ми ћемо се нашом активношћу, уз помоћ свих вас који нас пратите и подржавате, трудити да сваки дан буде дан садње. Сваки моменат је непроцењив, а могућност овог јесте да за почетак свако од вас баци поглед на своје двориште или парк, набаци малу идеју особи до себе, и у пријатном друштву са земљом међу прстима, начини први корак ка бољој планети, ка бољем себи, ка бољем сутра. ☺

О лепоти овог чина и као његовој последици – рађању живота, чини се да се највише прича тишином и ваздухом испуњеним плућима. Међутим, ја ћу се осврнути на оно најнеопходније у целој причи за шта су речи кључне, а то је рађање још нечега подједнако лепог и непроцењивог – поверења у човека! Чини се да кроз оваква дела заиста показујемо да смо вредни наше свести и разума, као и природе која нам их је подарила. Од свих бенефита које овај племенити чин нуди, издвојила бих oнај по мени кључни, а то је повратак поверења и емпатије ка самом себи.

Надам се да ово читате у удобности свога дома, у интими својих мисли, и са лакоћом у доношењу нових и бољих одлука. Ја сада одлазим да учиним шта је до мене, а до следећег текста, будите ми мало старији, много срећнији, и за макар једну клицу богатији! Дишите дубоко, поздрав! ☺

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име