Насловна Активизам и едукација 26. јануар – Светски дан образовања о заштити животне средине

26. јануар – Светски дан образовања о заштити животне средине

2091
0
Време читања: 2 минута

Данашњи дан свет обележава као дан када треба застати и размислити – колико знамо о заштити и унапређењу животне средине и на који начин та знања делимо са другима?

Образовање на ову те му је свакако нешто на чему се увек може и мора радити више. Правовремено, јасно и тачно информисање о квалитету ваздуха, временским неприликама и климатским променама потребније је него икада. Па, ко то из сфере неформалног образовања тренутно шири екосвест у Србији?

У петак, 24. јануара, ЕкоБлог тим је присуствовао Конференцији „Екос(а)вест” организованој од стране образовног програма Животна средина и одрживи развој Универзитета Сингидунум у Београду.

На овој конференцији ученици и студенти су имали прилику да се упознају са организацијама које се у Србији баве темом заштите животне средине. Поред ЕкоБлога, свој рад су представиле и:

Мини Еко Зона – петочлана породица која својим активностима подстиче чешћи боравак деце у природи и развој истраживачког духа,

EcoHub – студентска организација која у сарадњи са основним школама ради на образовању деце о животној средини,

TrippinSrbija – група која путујући по Србији и извештавајући о њеним природним лепотама развија еко-туризам и

EnviChem – консултант за управљање хемикалијама који скреће пажњу на потенцијалне ризике по здравље и животну средину услед употребе хемијских средстава.

Након представљања учесника, конференција је завршена кратким предавањем на тему Хемија среће, одржаним од стране проф. др Светлане Станишић са Универзитета Сингидунум.

Закључак?

У тренутку када је ваздух који удишемо видљив, када стварамо више смећа него што можемо да контролишемо и када образовање које нам нуди школски систем није довољно јер се стално стварају нови проблеми са којима се до сада никада нисмо сусретали, неформално образовање постаје стуб који држи шансе људи да нешто у својој околини промене.

Битно је нагласити и да то не значи да је формално образовање занемарљиво. Оно служи и служиће као полазна основа за људско деловање, али се неформалним образовањем та основа надограђује и усавршава. Са друге стране, знање на папиру не значи много уколико се не примени, поготово када је у питању заштита животне средине.

Школујте се, али се и едукујте, не због тога што сте данас, већ и због онога што ћете бити и радити сутра, а што нико не може предвидети. Учите, али и подучавајте. Делујте.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име