Насловна Животни стил 5 еколошких, новогодишњих резолуција

5 еколошких, новогодишњих резолуција

1747
0
Време читања: 3 минута

Чекала сам да се утисци слегну, да нас све прође та новогодишња еуфорија и да се са листе прецртају све оне резолуције које нису преживеле ни до другог јануара. Сада је време да се праве планови за ову годину, да се фокусирамо на то шта заправо желимо да урадимо током ње и какве промене да применимо на досадашњи стил живота. Мој вам је савет да избегавате велике идеје које брзо падају у воду и да се осврнете на ситнице, мале кораке којима ћете стварно стићи на жељену дестинацију. Ево пет еколошких промена којима, не само да ћете променити себе и свој живот на боље, већ и урадити нешто добро за природу, као и утицати на људе око вас.

  1. Спакујте цегер

Оно што бих желела да сада урадите јесте да на минут престанете са читањем, устанете и пронађете цегер, савијете га и ставите у ташну, ако вам он ипак није при руци онда забележите негде и набавите већ једном тај цегер. Како бисте се осигурали да га не заборавите следећи пут када кренете у куповину, можете спаковати по један у сваку торбу коју користите, један оставити у аутомобилу и обавезно га поново спакујте када са куповином завршите.

2. Замените све обичне сијалице ЛЕД сијалицама

ЛЕД сијалице дуготрајније су од обичних (неке могу трајати и до 25 година) и троше 40% мање електричне енергије, а квалитет светла је потпуно исти. ЛЕД сијалице јесу скупље од обичних, али ако погледате ширу слику, коришћењем оваквих сијалица ипак ћете уштедети на годишњем нивоу.

3. Почните да планирате своје оброке

Колико год вам звучало напорно и бесмислено, пола сата које уложите у планирање оброка, куповине намирница и кување потпуно ће вам променити живот. На овај начин избегавате бацање хране, постајете свесни каква је ваша исхрана заправо и колико новца трошите на исту. Отпад у виду хране који се произведе на глобалном нивоу довољан је да нахрани 1 милијарду људи, а сва та храна коју не једемо завршиће на депонији где се временом разграђује и претвара у деструктиван гас, метан.

4. Смањите количину пластичних паковања

Флашица воде коју ћете понети од куће, једна већа кеса пиринча уместо три мање или тај цегер који сте коначно понели са собом само је пар малих навика којима можете много променити. Пластика је наш велики непријатељ, не само да загађује околину већ се за њену производњу годишње троши 12 милиона буради нафте. Пластични отпад такође убија милионе птица, хиљаде морских корњача и китова сваке године.

5. Информишите се

Прочитајте неколико текстова о томе како угрожавате природу, које промене можете унети у своју свакодневницу како бисте избегли глобално загревање или изумирање одређених врста. Распитајте се којим еколошким пројектима у вашој околини се можете прикључити и поделите све еколошке новости и промене за које сазнате са пријатељима и породицом.

Ако планирате да урадите ових пет ситних ствари у новој години, следеће ћете пронаћи cебе на непрепознатљивом месту, усред потпуно другачијег, бољег живота. Ако урадите само једну, ипак помажете природи, себи и онима око себе.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име