Насловна Еко календар 5. јун – Светски дан заштите животне средине

5. јун – Светски дан заштите животне средине

4343
1
Време читања: 3 минута

На данашњи дан обележава се Светски дан заштите животне средине. Широм света организују се активности и догађаји посвећени подизању свести и истицању важности одговорног односа према животној средини односно нашем заједничком дому. На Конференцији о заштити животне средине која је одржана у Стокхолму 1972. године, скупштина УН је донела одлуку да 5. јун буде дан обележавања важности заштите животне средине. Традиција је да сваке године нека друга држава буде домаћин прославе, па је тако ове године ту част добила Кина, а тема овогодишњег обележавања је „Загађење ваздуха“.

Шта утиче на загађење ваздуха?

Иако је ово питање комплексно, разумевање проблема и свих његових узрока је први корак ка побољшању и решавању.

Основни извор загађења су: пољопривреда, домаћинства, индустрије, превозна средства и отпад.

Када је пољопривреда у питању, највећи проблем представља живина, због велике емисије метана и амонијака, затим поља пиринча, која такође производе и испуштају метан, као и спаљивање пољопривредног отпада. Метан је веома потентан гас стаклене баште који знатно утиче на глобално загревање и на формирање озонског омотача ближег земљи. Постоји много начина да утичемо на смањење овог фактора. Људи могу да смање количину меса коју конзумирају, као и отпад од хране који остављају за собом. Фармери могу да се фокусирају на квалитетнију исхрану живине како би се смањила емисија метана и да одговорније управљају отпадом.

Основни извор загађења из домаћинстава потиче од сагоревања фосилних горива, дрвета и других видова биомасе, грејања и осветљења. Око 3.8 милиона прерано изазваних смрти годишње су последица управо загађеног ваздуха из затворених просторија. 3 милијарде људи и даље користи чврста фосилна горива и ватру за кување, грејање и осветљење.

У многим земљама, начини добијања струје су главни узрок загађења. Рад на развоју обновљивих извора енергије значајно може да побољша и унапреди ситуацију.

Глобално, превозна средства одговорана су за скоро четвртину емисије угљен-диоксида. Овом типу загађења се приписује кривица за скоро 400.000 преурањених смрти. Смањење емисије штетних гасова које производе превозна средства је веома важан фактор за побољшање квалитета ваздуха, нарочито у урбаним срединама. Увођење стандарда који захтева коришћење чистијег горива и унапређење стандарда за емисије гасова од стране возила може да умањи емисије за чак 90%, а и више.

Спаљивањем отпада у атмосферу се ослобађају штетни гасови као што су диоксини, фурани, метан и ситне честице у виду мрког угља. Процењено је да се око 40% отпада спаљује, широм света. Проблем је посебно изражен у урбаним срединама и земљама у развоју. Одговорно управљање отпадом, разврставање и одлагање могу знатно да утичу на смањење отпада који завршава на депонијама или спаљивању. Одвајање органског отпада и његова употреба за израду компоста или биоенергије побољшава плодност земљишта и представља алтернативни извор енергије.

Øyvind Holmstad
Извор: Wikimedia Commons

У Србији већ 15 година струковно удружење Амбасадори одрживог развоја и животне средине и Привредна комора Србије организују регионалну конференцију „Животна средина ка Европи – EnE19“. Ове године догађај је реализован под слоганом „Чист ваздух – здравија будућност“.

„Ваздух којег удишемо је универзални животни елемент без којег је немогућ опстанак живог света на Планети. Истовремено, као последица цивилизацијског развоја, квалитет ваздуха озбиљно је нарушен и данас представља прворазредно питање у заштити животне средине“, рекао је данас министар заштите животне средине Горан Триван на конференцији „Животна средина ка Европи“.

На данашњи дан и ви можете начинити мали напор и допринети решавању проблема.

Неке активности које можете да усвојите и почнете да практикујете:

  • Возите се градским превозом или организујте да више људи једним аутомобилом иде на посао и остала одредишта
  • Користите бицикл или идите пешке
  • Гасите мотор аутомобила док се не крећете
  • Смањите количину меса и производа животињског порекла коју конзумирате
  • Компостирајте и рециклирајте
  • Изаберите нова решења за стан: пређите на други вид грејања, поставите ЛЕД осветљење
  • Гасите електричне уређаје када их не користите

Извор: World environment day

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име