Насловна Животни стил 5 начина да козметичким изборима штитиш животну средину

5 начина да козметичким изборима штитиш животну средину

2098
2
Време читања: 4 минута

Свима нам је жао кад видимо призоре природе и животиња окованих смећем и питамо се куда иде овај свет. Кривимо индустрију и велике загађиваче и делимично имамо право. Али треба прихватити и своје учешће и одговорност, а затим га и смањити.

Ако мислиш да ништа не можеш да промениш, моје питање за тебе је: Да ли ти боље звучи једна или две вреће баченог ђубрета? Само један човек може да направи разлику, а нас је много више.

Хајде онда да правимо разлику! Али како? 

Данас ти доносимо 5 конкретних, практичних и примењивих савета како да својим козметичким изборима допринесеш заштити животне средине.

1) Престани да гомилаш производе

Лепа ова гомила козметике горе, зар не? Да се не лажемо, лепа је. Али да ли је реално потрошити све те производе?

Истина је да ти толику залиху не можеш да потрошиш ни за 10 година коришћења, а не за 1 – 2 године колики им је рок употребе. И шта ћеш онда са тим силним производима? Па у смеће, наравно! А смеће магично не нестаје. Да ли је наша краткотрајна срећа због десетог лабела и двадесетог кармина вредна веће гомиле смећа које ћемо произвести?

Мањом куповином ми такође дајемо сигнал компанијама да мање производе, а самим тим се троши мање ресурса за њихову производњу и настаје мање ђубрета. Ово компанијама неће бити драго, али ни нама није драго ово:

Пример из живота: Док нисам потрошила претходне залихе 2 – 3 лабела, нисам купила следећа 3. И нећу куповати наредно док не потрошим барем 2 од ових што сада имам.

2) Поклони или продај производ који ти не одговара

Питаш се шта да радиш са производима који ти не одговарају, те нећеш ваљда користити погрешну нијансу пудера или гел за туширање мириса недовољно савршеног за тебе? Не, наравно! Али тај несавршени производ не мораш ни бацити.

Оно што теби не паше за неког другог може бити права ствар. Ствари у туби можеш проследити пријатељима без имало муке, а већину шминке можеш дезинфиковати рецимо медицинским алкохолом (70% или више) који ћеш ставити у бочицу са распршивачем.

Пример из живота: Таман кад сам помислила да ћу пудер морати да бацим, другарица је поменула како баш тај највише воли да користи, тако да сам јој га дала и усрећила и њу и себе. Такође сам више пута добила козметику од другарице која пише блог о козметици и добија више производа него што може да потроши, тако да сам је ја с радошћу користила, а она би их гарант бацила.

3) Купуј домаће производе

Страни брендови су можда више фенси, али ваља размотрити и домаћу понуду. Зашто?

Осим што куповином домаћег подржаваш домаћу привреду и економију, избором домаћег производа штитиш и животну средину. Једноставно, више се горива потроши док до нас дође производ из западне Европе него из неког дела Србије. А мање горива – мање шансе да видимо шта дишемо. Што се тиче страних производа, ако ти је неки баш неопходан, предлажемо да их купиш за време својих путовања или да ти их донесе неко ко иде у земљу где се он производи. Наравно да ће увоза увек бити, али од нас и наших потрошачких навика зависи у којој мери.

Пример из живота: Жељену италијанску козметику сам купила у Италији, таман да ме подсећа на то путовање, а и боље је купити тамо него подржавати њен транспорт и потрошњу горива да се допреми до Србије.

4) Избегавај пластичну амбалажу

Лакше рећи него учинити. Свесни смо да се већина производа пакује у пластику, па зато и саветујемо избегавање уместо потпуног укидања. Када год успеш да изабереш производ који није у пластичном паковању, ускраћујеш подршку производњи пластике, на коју се потроши мнооого нафте и не стајеш Земљи на муку дајући јој још један комад пластике за који јој треба превише времена и ресурса да је разгради након што је ти бациш. Добра алтернатива су производи који се пакују у катронску или стаклену амбалажу. 

Пример из живота: Купила сам природни сапун у картонској амбалажи, а ту су и природна уља у стакленој.

5) Користи већа паковања и допуне производа

Јесте баш фино купити мање паковање, јер га онда брже потрошимо и можемо брже да купимо ново и уживамо у конзумеризму.
Ипак, за један већи производ се потроши мање материјала за паковање него за два мања. Следећи пут кад одеш у куповину, саветујемо да размотриш веће паковање рецимо шампона, купке, млека за тело или пасте за зубе. Ту су и допуне за течне сапуне, за које се троши далеко мање амбалаже него за оно стандардно паковање са све пумпицом. Осим сапуна, код нас је могуће допунити и парфеме – овде можете погледати место где можете купити парфеме домаће производње и допунити бочицу када вам се парфем истроши.

Пример из живота: Купила сам 2 шампона од 400 мл и тако сам дохакала досади од предугог коришћења једног производа, а реалне су шансе да их и потрошим.

А за крај имамо изазов за сваког читаоца овог текста – одабери макар један од ових пет савета и придржавај га се. Ако уз то понекад на твој избор при куповини буду утицали и остали савети, па ти си онда змај.
И обавезно своју сјајну одлуку подели и са пријатељима да и они добију шансу да учине нешто лепо за нашу једину Земљу.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Po podacima koje je objavila Ellen MacArthur fondacija, između 4% i 8% nafte se godišnje u svetu potroši na proizvodnju plastike, a oko 26% od toga se koristi za plastičnu ambalažu. Procenat ambalaže za kozmetiku je još manji, tako da možda ne stoji da se potroši “mnooogo nafte”, pogotovo ako se uporedi sa količinom koja ode na transport. Pored toga, plastična ambalaža može imati određene prednosti u odnosu na alternativne materijale i nije uvek najlošija opcija (npr. staklena ambalaža za isti proizvod je znatno teža, pa je onda potrošnja goriva za transport veća). Mislim da bi super bilo kada bismo se potrudili da produžimo period korišćenja ambalaže, kao što ste i naveli, i kada bismo na kraju sve više reciklirali, tj. kupovali proizvode koji su upakovani u reciklirajuću plastiku ili plastiku napravljenu od reciklata. U tom pravcu idu polako sve razvijene zemlje uključujući i EU.

    Inače, sve pohvale za blog, imate jako zanimljive i korisne teme. Samo tako nastavite 🙂

  2. У продавницама у Србији честа је ситуација да веће паковање кошта ВИШЕ него два мања чија количина одговара оном већем. Не бих да наводим конкретна имена производа, произвођача или продајних ланаца где је то чест случај, јер не заслужују бесплатну рекламу; само бих да скренем пажњу и на то.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име