Насловна Свет око нас Ваздух 96 загађених дана у Ваљеву

96 загађених дана у Ваљеву

1009
0
Време читања: < 1 минут

За прва четири месеца ове године Државна мерна мрежа за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха је забележила укупно 85 „загађених“ дана. У другој половини априла овај мерни систем није радио. Локална мрежа за мерење квалитета ваздуха коју је успоставио град Ваљево показала је да је у истом периоду, од почетка јануара до краја априла 2021. године укупно забележено 96 „загађених“ дана. Тако смо се у првој трећини године приближили вредности од 100 дана са прекорачењем граничних вредности честичне прашине коју је као циљ смањења аерозагађења на годишњем нивоу пројектовала локална власт у програмском буџету за 2021. годину. Већ се у прва четири месеца показало да, не само да неће бити остварен пројектовани циљ смањења аерозагађења, већ да ће наш град бити далеко од законом прописане границе од највише 35 дана колико је дозвољено присуство загађења суспендованим честицама током једне године.

Због прекомерног присуства суспендованих ПМ10 честица ваздух у Ваљеву спада у групу 3. категорије. Најлошијег квалитета, врло опасан по живот и здравље људи. Ваљевци годинама уназад удишу загађен ваздух 120-180 дана годишње. Због тога најмање 240 наших суграђана сваке године прерано оконча живот од болести и здравствених компликација које су последица аерозагађења, по процени Светске здравствене организације. Загађен ваздух је утицао и на стопу смртности од ковида.

Очекујемо да надлежни органи у Ваљеву осигурају примену Закона о заштити ваздуха, те да се радикално смањи концентрација загађујућих материја у ваздуху. Позивамо јавност, медије, удружења, неформалне групе, људе из пословног света, све Ваљевке и Ваљевце без разлике, да заједнички доприносимо смањењу аерозагађења у нашем граду. Грађанке и грађани Ваљева, будимо активни, одлучни и истрајни у борби за право на чист ваздух.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име