Насловна Живи свет Биљке Ако не можеш да уништиш непријатеља – поједи га!

Ако не можеш да уништиш непријатеља – поједи га!

2120
0
Време читања: 2 минута

Тушт (лат. Portulaca oleracea) је једногодишња зељаста биљка из породице Portulaceae. У народу се назива још и тушањ, тушац, тушњак и портулак.

Иако неугледног изгледа, ова биљка је лек, а не непријатељ. Такође, због свог јединственог укуса, ова биљка је нашла место у престижним ресторанима широм света. 

Тушт је једна од многих корова у башти које не желите да убијете. Ова супер-храна, коју је и Ганди узимао као пример здравља, се враћа у ресторане широм света. Шири се лако, „избија” из пукотина, осваја и неговане баште и напуштене стазе. Oтпоран је и на ниске и на високе температуре, а може се наћи и у градовима и на пољопривредним газдинствима. Због свог брзог ширења убраја се у штетне врсте. Међутим, председница америчког центра за генетику, исхрану и здравље, Артемис П. Симпсон је у једном од својих пројеката открила да ова биљка има највећу количину Омега-3 масних киселина у односу на било коју раније истраживану биљку.

Због својих ствојстава може да се користи у различитим јелима. Хрскава структура и киселкасто-љут укус ову биљку чине омиљеним „тајним зачином” многих светских кувара. 

Серђио Витале, власник познатог ресторана италијанске кухиње у Чикагу је одрастао у јужној Италији, где се ова биљка користи за многе специјалитете: „Када је загризете, она се распукне и растопи у вашим устима”. Он тврди да је портулак савршен у салатама, као додатак похованим јелима, а може да се једе и директо са земље. Он саветује гајење ове биљке у баштама свих страствених кувара – професионалаца или аматера:„Уколико узмете семе ове биљке, можете га само бацити по благо обрађеној земљи и гледати како се шири, као лудо.”

Меснати листови овог супер-корова су такође пуни антиоксиданата, витамина и минерала – а уз то су и сочни и укусни.

Пет разлога да се користи тушт у исхрани су:

1. Омега-3 киселине – које се ретко налазе у свакодневној исхрани, али које су веома битне у правилном раду мозга и срца. За вегане или за време поста, ова биљка је најбољи извор омега-3 киселина
2. Антиоксиданси – у овој биљци се налазе у изобиљу, један од антиоксиданата је и глутатион који успорава старење ћелија
3. Минерали –  у ташту су заступљени калциум, магнезијум, фосфор и гвожђе
4. Витамин Ц – посебно пожељан у време грипа и прехлада
5. Беталин – умањује холестерол и поспешује рад крвних судова

Није све што је непожељно у башти лоше, неке од биљака које нас иритирају у башти су заправо ту с разлогом, а тај разлог је у овом случају и веома укусан. 🙂

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име