Насловна Живи свет Биљке AlgiOx – идеја за чист ваздух

AlgiOx – идеја за чист ваздух

2021
0
Време читања: 3 минута

Загађење ваздуха у градским срединама је један од водећих проблема када је здравље људи у питању. Последица овог загађења је преко 4 милиона смрти годишње. Србија прати светски тренд, па тако чистоћа ваздуха у нашим градовима није на завидном нивоу – штавише, налазимо се на 9. месту листе најзагађенијих држава Европе. Аерозагађење као директну последицу има и климатске промене, због добро познатог ефекта стаклене баште.

Ако знамо све ово, следећи корак јесте да се запитамо шта по том питању можемо да урадимо. Осим што можемо да се потрудимо да својим свакодневним активностима што мање доприносимо овом проблему, ту су и различите иновације које би требало да нам помогну да прочистимо већ загађен ваздух.

Упознајте AlgiOx – младо удружење из Србије које је одлучило да нам очисти ваздух. 🙂

За почетак, реците нам мало о самом производу – о чему се тачно ради?

AlgiOx је паметан уређај за пречишћавање ваздуха који функционише на бази микроалги. Проблем који настојимо да решимо је низак квалитет ваздуха у затвореним просторима. Иако постоји велики број уређаја који пречишћавају ваздух, на тржишту не постоји ниједан уређај који производи кисеоник и уклања штетне гасове. AlgiOx ради на принципу фотосинтезе при чему уклања штетне материје и, што је најважније, производи кисеоник. За разлику од простог филтрирања честица из ваздуха, ми желимо да искористимо способност алги за уклањање гасова попут CO, CO2 , SO2 и других опасних агенаса.

Како сте дошли на идеју да производите овакав пречишћивач ваздуха?

Инспирацију смо пронашли у жељи да пренесемо део природе у сваки дом. Ми сматрамо да ваздух не треба да буде луксуз и зато смо уз помоћ технологије и природе створили AlgiOx.

Зашто би свако требало да има AlgiOx код куће?

Светска Здравствена Организација (World Health Organization -WHO) је радила истраживања на тему квалитета ваздуха и резултати су поражавајући. Истраживање је доказало да чак 91% становништва живи у местима где је квалитет ваздуха испод стандарда Светске Здравствене Организације, док на годишњем нивоу 4,2 милиона људи умре због последица загађеног ваздуха. Наиме, квалитет ваздуха се мери количином финих честица у ваздуху. Према речима WHO, ваздух се може сматрати здравим уколико има 10 μg/m3, односно 10 микрограма честица по метру кубном, док ваздух у Београду у просеку има 70 μg/m3 .

Према подацима Агенције за заштиту животне средине (The Environmental Protection Agency – EPA ), просечна особа проводи 90% времена у затвореном простору, где је квалитет ваздуха још нижи у односу на спољашњу средину, захваљујући великој количини угљен-диоксида који производимо приликом дисања.

AlgiOx је настао управо зато, како би омогућио свим људима чист ваздух, без обзира на начин живота или географску локацију.

Како наши читаоци могу да помогну развијању ове идеје?

Недавно смо покренули Фејсбук страницу на којој ће сви имати прилику да прате нашу визију као и да добију различите информације у вези загађености ваздуха и акција које предузимамо. Такође на нашој страници можете пронаћи анкету и пријавити се да будете међу првих 10 људи који ће потпуно бесплатно тестирати AlgiOx када он буде готов! Пријавите се и помозите нам да направимо што бољи производ за вас!


ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име