Насловна Отпад Рециклажа алуминијума

Рециклажа алуминијума

9789
1
Време читања: 3 минута

Знам, по ко зна који пут трубимо о рециклажи, али шта можемо! То је заиста чиста и корисна технологија у којој сви можемо учествовати.

Да почнемо од тога шта је алуминијум, односно како он првобитно настаје. Алуминијум је метал који се добија из руде боксита. Алуминијума у слободном стању има јако ретко у природи, може се наћи у виду плочастих кристала. Такав алуминијум се води као минерал.

Добио је име од латинске речи alumen – једињење за које су још Римљани знали. Занимљиво је да је од осталих метала, алуминијум најкасније откривен. На почетку открића је био толико редак да је имао већу вредност од злата!

Оксиди или хидроксиди алуминијума су амфотерни, што значи да могу реаговати и као киселине и као базе. Данас га срећемо у разним облицима као што је столарија, лименке и конзерве, делови за авионе и свемирске бродове, итд.

А сада, рециклажа алуминијума!

Шта спада у отпад од алуминијума? То су неке од жичаних инсталација, фелне, делови електронских уређаја, фолије, а највећи део јесу конзерве или лименке од пића.

Како се рециклира алуминијумски отпад?

Отпад се прво разврстава на месту настанка или на депонијама. На месту настанка се раздваја тако што се у домаћинству ставља у посебне кесе и носи се у рециклажни центар, или отпад убацујемо у контејнере предвиђене за алуминијумски или метални отпад. На депонијама или у рециклажним центрима, алуминијум се од других метала може раздвојити магнетном сепарацијом. Метални отпад се ставља на покретну траку која је намагнетисана, тако да метали који имају феромагнетна својства остају на траци, а алуминијум иде на даљу обраду. Где нема магнетне сепарације ту се користи обична покретна трака и ручно се раздваја метални отпад. Даље се транспортује до рециклажних центара где се пресује и балира. Обојени алуминијум, као што су лименке, се пре процеса рециклаже пере. Бале алуминијумског отпада се ситне на мање комаде и затим се топи на преко 600 °C и ставља у калупе који се извлаче у танке лимове и као такав се даље користи за израду нових производа од алуминијума. Најчешће се користи за прављење нових лименки.

Бале од алуминијумских лименки
Извор: http://pktradingthailand.tradekorea.com

Рециклажа алуминијума омогућује знатну уштеду енергије која је потребна за његову производњу, па је могућа уштеда и до 95%. Тиме је смањена емисија угљен-диоксида и његов утицај на животну средину.
Додатна погодност рециклаже алуминијумског отпада је то што алуминијум не губи ништа од својих важних карактеристика, нити се оштећује његова метална структура, па се може рециклирати неограничени број пута. Рециклирани алуминијум се не разликује од изворног, и зато спада у један од ретких амбалажних материјала (отпада) који има ту могућност.

Свака друга лименка у продавници је бар једном рециклирана. Прерађена лименка се налази у продавници 60 дана, што значи да ће купац 6 пута годишње држати у руци „исту“ лименку.

Занимљивости:

  • Рециклажом једне лименке уштеди се енергија за четири сата рада сијалице од 100 W и производњу 20 нових лименки.
  • Рециклажом једног килограма алуминијума уштеди се осам килограма боксита.
  • Данас се сваког минута произведе око 350 хиљада лименки.
  • Највећа лименка је направљена на Тајвану 2002. године. Била је висока скоро 5 метара, широка 2 метара, а тешка више од 4 килограма

Ево кратког видео записа, који показује како тај процес рециклаже изгледа:

Алуминијумски отпад је најзахвалнији материјал за рециклажу, јер у потпуности затвара тај круг. Зато учествујте и ви у рециклажи и сваку лименку сачувајте за рециклажу!
Ево где све можете однети ваш алуминијумски отпад за рециклажу: Где рециклирати?

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име