Насловна Занимљивости Animal Rescue Serbia – тим који спашава животиње у невољи

Animal Rescue Serbia – тим који спашава животиње у невољи

2697
0
Време читања: 3 минута

Птичије гнездо је симбол сигурности, место где се рађа нови живот, заштићен родитељском бригом и пажњом. Недавно сам била у прилици да са прозора посматрам одрастање птића у гнезду које су вране направиле на оближњем дрвету. Када је дошао дан да се овај малиша осамостали и полети у свој живот, десила се незгода, замрсио се у пластичну кесу која се нашла на грани.

Осећала сам се одговорном за његов проблем, али и немоћном да му помогнем. Међутим, постоје људи, спремни и спретни, који делују у оваквим ситуацијама. Иако то раде потпуно волонтерски, не недостаје им нимало преданости, воље и упорности. Дошли су убрзо након мог позива. Они су спас за животиње у невољи, ARS тим.

Ко је ARS (Animal Rescue Serbia) и чиме се бавите?

Animal Rescue Serbia је непрофитно удружење грађана који се баве спасавањем животиња из критичних ситуациjа: са висина, из дубина, са воде. То су ситуације попут спасавања мачака са дрвећа и кровова, паса из јама, бунара, шахтова, птица заплетених у кучину и слично.

Да ли волонтери похађају обуку пре него што постану део тима?

Волонтери који желе да буду спасиоци морају проћи нашу обуку, без обзира на то да ли имају неког претходног искуства рада на ужету или не. Остали који желе да свој допринос организацији дају у неком другом сегменту не морају да похађају обуку за спасиоце.

Ако нисмо физички довољно спремни и спретни, на који начин можемо да подржимо пројекте Организације (донације, виртуелни хранитељи…)?

Можете се придружити неком другом тиму ARS-а, који није спасилачки: маркетинг тим, правни тим, ИТ тим, и сл. Рад организације можете помоћи тако што ћете постати донатор (донирати робу, новац, услугу), виртуелни старатељ неке од животиња коју смо спасили.

Шта вас мотивише да кренете у акцију спасавања?

Мотивише нас да спасимо живот животиње која је у невољи.

Која је најтежа ситуација из које сте спасили животињу?

Најзахтевнија акција спасавања коју смо извели се одиграла једне хладне и ветровите ноћи на Миријеву. Штене је упало у рупу која је остала након сондирања терена. Морали смо паралелно са том рупом да копамо други канал како бисмо га избавили. Акција је трајала 9 сати док смо дошли до штенета, а његова реанимација је трајала још 2 сата.

Шта се дешава по завршетку акције, ко преузима бригу о животињи?

Уколико је животиња власничка, вратимо је власнику. У случају да је улична животиња која није повређена, остаје на локацији где смо је спасили. Ако је животиња невласничка и повређена, водимо је на рехабилитацију, након чега покушавамо да јој нађемо удомитеља или је накох опоравка вратимо на локацију са које смо је спасили.

Да ли акције спасавања изводите само на територији Београда или имате оформљене тимове и у другим градовима Србије?

ARS тимови делују на територији Београда, Новог Сада, Ниша и Вршца.

Које је ваше радно време и како грађани могу да вас контактирају?

Наш диспечерски број 064 8 210 200 је доступан за грађане сваког дана од 08 до 22 сата, док на терен излазимо по потреби и то онда када имамо слободне волонтере.

Осим својих редовних акција у којима спасавају животиње у невољи, ARS је, заједно са ReCan Fond-ом у школама организовао радионице „Мјау-Вау експертиˮ, у којим су подизали свест о заштити животне средине међу децом. Услов за одржавање радионице био је да одељење прикупи 1000 лименки, које ће потом бити рециклиране. 

Захваљујући овим дивним људима, спасено је много животиња, као и птић са почетка приче, који се сада налази на опоравку и ускоро се очекује његов повратак у гнездо. Овом приликом желим да им кажем једно велико ХВАЛА и срећно у свим будућим акцијама, за које се надам да неће бити бројне. А све наше читаоце позивам да подрже рад ARS организације, кроз волонтирање у спасилачком тиму, донирањем или на неки други начин. 

MG_3385.JPG

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име