Насловна Живи свет Биљке Како преко телефона да посадите дрво?

Како преко телефона да посадите дрво?

1198
0
Време читања: 2 минута

У Кини је развијена апликација под називом Ant Forest. Апликацију је развила компанија Alibaba Group. Ова компанија има и бројне друге апликације које становници користе сваки дан, једна од њих се зове Alipay.

Путем Alipay апликације становници врше све врсте плаћања. Свако од њих ову апликацију користи неколико пута дневно и користе је за плаћање свега. Преко апликације можете на интернету куповати и плаћати рачуне, али је можете користити и у продавници или да платите такси. Користи се слично као картица неке банке, а свуда постоје апарати који могу да је очитају.

Ant Forest апликација је настала у жељи да се помогне у очувању животне средине и да се подстакне сваки човек да живи здравије. Како функционише?

Апликација Ant Forest је умрежена са апликацијом Alipay и прати ваш свакодневни живот, даје вам поене сваки пут кад изаберете неку здраву, зелену активност или алтернативу која је мање штетна за околину. На пример, ако одлучите да на посао одете пешке или бициклом, добијете одређен број бодова. Такође добијате бодове ако плаћате рачуне путем интернета, препродајете или донирате своју стару одећу и кућне апарате, изнајмите бицикл. 

Свака активност се различито бодује. Добићете више бодова ако негде одете пешке, него да за исту дистанцу искористите јавни превоз. Свим вашим активностима и плаћањима скупљате бодове. Када се сакупи одређен број бодова можете да посадите виртуелно дрво. Што више бодова сакупите добијате могућност да засадите више различитих врста дрвећа.

Када ви посадите виртуелно дрво, партнери ове компаније посаде право дрво на месту које је предодређено за пошумљавање.

До данас је захваљујући овој апликацији засађено преко 500 милиона виртуелних стабала. За сада је посађено преко 122 милиона стабала правог дрвећа на преко 112 хиљада хектара земље.

У апликацији постоји могућност да људи приступе сателитским сликама правог дрвета које је за њих посађено и тако прате како дрво расте. Такође можете се умрежити са својим пријатељима и красти један другоме поене или удружити своје поене и посадити веће дрво за које је потребан велики број бодова.

Креатори редовно у ову апликацију додају новитете како би се заинтересовао и придружио што већи број људи.

Један иновативан начин да се људи покрену да живе здравије, помогну очувању животне средине, а притом се и забаве. Можда ће се нешто слично и код нас појавити у наредним годинама, а до тада можете учествовати у акцијама које већ постоје код нас.

Тако, на пример, постоји организација Засади дрво и потребни су јој волонтери да на разним локацијама у Србији помогну у сађењу дрвећа. Ваше је само да се пријавите и дођете на одређену локацију да помогнете при садњи. Такође постоје организације које деле бесплатне саднице које можете посадити у свом дворишту или на свом плацу.

Да ли и ви знате за неке сличне акције или апликације које раде код нас? Ако је одговор потврдан, оставите нам коментар!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име