Насловна Свет око нас Вода Све варијанте аутомобила на воду

Све варијанте аутомобила на воду

4128
0
Време читања: 2 минута

Да ли вам је досадило да слушате о загађењу животне средине или о томе како је вода за пиће пуна пластике и занима вас када ће више смањити цене горива?

Први мотор аутомобила који покреће вода конструисала је фирма Genepax.

Ради се о процесу у којем се ствара водоник, а зове се Water Energy System (WES). Базира се на хемијској реакцији воде и метала са електродама на којима се вода разлаже на водоник и кисеоник, при чему настаје електрична енергија и покреће се мотор.

Из ове фирме наводе да је потребно само имати поред себе резервну флашу воде, никакав додатни погон није потребан.

Стенли Мајер је показао да ауто може да иде на дестилпвану воду. Он је схватио да је могуће убацити у процес електролизе мање енергије а добити више и то тако што је у тренутку ослобађања из молекуларне везе водоник био спојен на напајање енергијом из нулте тачке (етра). Само је потврдио Теслину тврдњу да је вакуум простор испуњен слободним честицама које су извор енергије (енергија нулте тачке или плазма).

У таквом простору испуњеном честицама долази до њиховог сударања и стварања енергије.

Стенли је у свом експерименту пред бројним угледним људима провозао ауто у који је убацио направу са ћелијама за контролисану електролизу. Оно што је другима било најзанимљивије је то што је Стенлијева ћелија остала хладна чак и након више сати производње хидрокси гаса из воде.

Међутим, заинтересовао ме је још један новитет који преноси Национална Географија.

Овог пута је идеја да аутомобили иду на воду и ваздух, а реч је о синтетичком гориву (Е-Дизел). Угљеник-неутрално гориво не садржи сулфатна и фосилна уља, што би у будућности значило много чистије унутрашње моторно сагоревање.

Фирма Ауди је идејни творац овог типа горива са постројењем у Дрездену, а како кажу, потребне су им само две компоненте: вода и угљен-диоксид. Поступак обухвата неколико корака, пре свега електролизу воде на високој температури да би дошло до раздвајања на водоник и кисеоник, при чему водоник завршава у реактору где реагује са CO2, а кисеоник се ослобађа у атмосферу.

Такође, ради се на још приступачнијем начину производње хидроген горива користећи остатке кукуруза и стабљика.

Тојота планира да лансира Mirai у априлу ове године, аутомобил који може са пуним резервоаром да иде до 300 миља и да притом не емитује ништа осим воде и испарења издувног гаса.

Многи људи су смањили трошкове управо захваљујући овом изуму и то у сопственим двориштима, а са друге стране има и оних који су против зато што би то значило више аутомобила на улицама и мање места за паркирање, што је све већи проблем.

Када мало размислим, није лоше потрошити нешто воде на овај начин, кад већ нисмо довољно свесни као људски род да је искористимо у хуманитарне сврхе.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име