Насловна Живи свет Биодиверзитет Резерват биосфере – Бачко Подунавље

Резерват биосфере – Бачко Подунавље

3400
0
Извор: www.unesco.org
Време читања: 2 минута

Резерват биосфере „Бачко Подунавље“ простире се дуж леве обале Дунава на површини од 176.635 хектара у општинама Сомбор, Апатин, Оџаци, Бач и Бачка Паланка. У оквиру резервата налазе се четири заштићена подручја међу којима су и Специјални резервати природе „Горње Подунавље” и „Карађорђево”, али и површине којима управља ЈП „Војводина шуме”.

Извор: www.google.rs/maps

14.06.2017. године, Међународни координациони савет УНЕСКО програма, „Човек и биосфера“, је у оквиру прошлогодишњег заседања у Паризу донео одлуку да резерват биосфере „Бачко Подунавље“ буде уписан у Светску листу резервата биосфере. Резерват биосфере Бачко Подунавље део је „Европског Амазона”, које представља једну од најочуванијих ритско-мочварних целина на читавом току Дунава. Овај јединствени речни предео подручје је изузетне биолошке разноврсности и центар ретких природних станишта као што су простране плавне шуме, аде, рукавци и пешчане речне обале.

Неке од ретких врста које овде живе су и орлови белорепани, црне роде, патка њорка, дивље мачке, видре и највећа популација јелена у Србији.

„Бачко Подунавље“ се исто тако одликује веома богатом културном баштином која је доказ прошлости и сусретања бројних народа и култура на овом простору.

Резерват биосфере „Бачко Подунавље“ се придружио светској мрежи коју чине укупно 669 резервата биосфере признатих од стране УНЕСКО, осмишљених са циљем очувања природног богатства од изузетног значаја, док у исто време промовишу одрживи развој локалних заједница на тим подручјима.

„Бачко Подунавље” је једна дивна развојна могућност која подразумева не само заштиту природе, већ управо хармоничан развој између људи и природе. То је заштита природе, за природу и људе. Ово за локално становништво не значи да ће, аутоматски, одједном све бити добро, али значи једну развојну шансу. Управо програм биосфера подразумева укључивање локалних услуга, традиционалног начина коришћења земљишта, традиционалних производа и оно што је данас јако важно, еко-туризам уз Дунав.

Душка Димовић, директорка WWF програма у Србији

Уписом на листу резервата биосфере начињен је пресудан и одлучујући корак у даљој заштити и одрживом коришћењу природе на подручјима уз Дунав.

Битно је да ценимо и чувамо природна богатства наше земље, јер, има их пуно, а сваким даном су све угроженија.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име