Насловна Живи свет Биљке Да ли је бамбус заиста eco-friendly?

Да ли је бамбус заиста eco-friendly?

1748
0
Време читања: 2 минута

Годинама, бамбус се представља као идеална замена за пластику. Његов брз раст, лака прерада и чињеница да је разградив материјал наводе људе да мисле како је он eco-friendly, али да ли је заиста тако?

Бамбус је вишегодишња биљка из породице трава. Може се пронаћи у Африци, Јужној Америци, источној и југоисточној Азији, деловима САД и у северној Аустралији.

Ова биљка је једна од најбрже растућих биљака на свету (чак 90 центиметара за један дан). Захтева мало воде, пестицида, и у односу на дрвеће производи много веће количине кисеоника. Бамбусова влакна су јака, и у Азији су често коришћена за грађење кућа, у исхрани, а данас све чешће у модној индустрији и као замена за пластику (четкице за зубе, чаше).

Шта их онда чини лошим?

Чињеница је да је данас већина фабрика које се баве прерадом бамбуса лоцирана у Кини.То значи да сваки производ мора да пређе пола света како би дошао до својих потрошача, најчешће бродом, и тада долази до велике емисије угљен-диоксида и осталих штетних гасова сагоревањем горива. Да ли је једна четкица за зубе вредна толико загађења?

Још један проблем представља сама прерада бамбуса. Људи купују ове производе јер желе да буду еколошки свесни, али оно што не знају јесте да се током прераде додаје доста хемикалија, због којих ови производи више неће бити разградиви.

Поред тога, ови производи имају много краћи животни век од пластике, и тада долази до чешће потребе за обнављањем и за поновним сагоревањем горива.

Са већом потражњом, долази до све чешће садње бамбуса који се гаји као монокултура, што значи да ће све остале биљке тог подручја бити посечене, што ултимативно доводи до уништења самог екосистема и до миграција животиња тог подручја.Из свих горе наведених примера можемо да закључимо предности и мане бамбуса. Зато, ако се двоумиш да ли да купиш проиводе од бамбуса, размисли о њиховој намени, да ли ћеш их користити на дуже временске периоде, попут намештаја, или за кратку употребу, попут четкице за зубе. Такође, ако постоје локалне продавнице купуј тамо, а ако се одлучиш за пластику, пробај да купујеш половне ствари (second hand) чиме им продужујеш животни век.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име