Насловна Занимљивости Како наше старе батерије могу да помогну кукурузу да расте?

Како наше старе батерије могу да помогну кукурузу да расте?

1958
0
Време читања: < 1 минут

Батерије из мобилних телефона, дигитрона, сатова, рачунара, колико њих само завршава на комуналном отпаду. Када се истроше, нама су бескорисне, а можемо их искористити за покретање новог живота. 🙂

Типична алкална батерија састоји се од металне цеви, са унутрашње стране обложене папиром и пластиком. Унутар ње налази се анода од цинка и катода израђена од мангана. То су материјали које компаније које се баве рециклажом батерија управо и траже. Ови метали заправо могу да служе као стимулатори раста кукуруза.

Први корак у рециклажи батерија је сортирање, затим млевење, чиме се из батерија добијају комадићи папира, пластике, челика, цинка и мангана. Трећи корак је раздвајање помоћу специфичних сита која издвајају чисте метале, цинк и манган, који су у овом случају потребни. Ови метали се додају пољопривредном ђубриву и користе се за обогаћиваље земљишта, јер присуство ових метала повећава брзину фотосинтезе и стимулише раст корена кукуруза.

Преостали материјали из батерија могу да се користе за добијање натријум-сулфата, који се касније користи за добијање детерџената, стакла и тканине. Из целокупне прераде остаје нам олово, које се као тешки метал, који је опасан за здравље човека и целокупну животну средину одлаже на прописан начин.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име