Насловна Вести Пронађен очуван ембрион диносауруса – беба Јинглијанг

Пронађен очуван ембрион диносауруса – беба Јинглијанг

1358
0
Реконструкција изгледа ембриона Извор: birmingham.ac.uk
Време читања: 2 минута

У граду Ганџоу, у јужној Кини, пронађен је савршено очуван ембрион диносауруса унутар фосилизованог јајета. Процена је да је ембион старости од око 72 до 66 милиона година.

Сматра се да је у питању копнена врста без зуба из групе Oviraptorosauria која спада у тероподе. У буквалном преводу име ове групе диносауруса значи „гуштери крадљивци јаја“. У питању су пернате животиње које су живеле у периоду од пре око 100 милиона година до пре око 66 милиона година. Занимљиво је да су према до сада откривеним подацима, највероватније баш тероподе преци данашњих птица.

Ембрион је назван „беба Јинглијанг“. Ово откриће је несумњиво од велике важности за науку и разумевање периода и животиња које још увек мало познајемо. Једна од научница укључених у истраживање, др Ваисум Ма, рекла је да је у питању „најбољи ембрион диносауруса икада пронађен“, јер су до сада углавном налажени само некомплетни ембриони и делови скелета.

Ембрион је заустављен у фази непосредно пред излегање. Ово откриће је одмах дало значајне и корисне информације научницима. Наиме, ембрион диносауруса налази се у пози која се назива „увлачење“, што подразумева савијен положај са главом испод десног крила, за који се сматрало да је својствен само данашњим птицама пред излегање. Због тога се сматра да је беба Јинглијанг доказ који говори у прилог томе да таква појава код птица потиче од њихових предака диносауруса. Нарочито је значајно то што је ово први ембрион из групе Oviraptosauria нађен у овом положају. Ово ће свакако допринети бољем разумевању везе између диносауруса и птица.

Сличан положај нађеног ембриона и ембриона кокошке
Извор: cell.com 

Ембрион је дугачак око 27 цм, од главе до врха репа, а налази се унутар јајета које је дугачко око 17 цм. Јаје је откривено 2000. године, када га је пронашла компанија која се бави рударењем. Посумњали су да се унутар фосила налази ембрион, али је јаје ипак одложено у складиште Јинглијанг природњачког музеја, где је провело наредних 10 година. Када је почело реновирање музеја, научници су поново прегледали фосиле из складишта и тада им је ово јаје привукло пажњу. Испоставило се да је у питању и те како значајно откриће. Иако је део тела диносауруса прекривен каменом, научници ће користити различите технике скенирања како би склопили слику читавог скелета, без да оштете ембрион.

Фосилизовано јаје са ембрионом
Извор: cell.com 

Своје истраживање научници су објавили  у часопису iScience. Најавили су да ће наставити да проучавају ову фасцинантну врсту, а чак ће пробати и да скенирају ембрион како би видели анатомију унутрашњих органа. Након појаве ове вести могли су се прочитати бројни коментари људи који би волели да научници излегу ово јаје, али битно је напоменути да то никако није могуће јер је у питању фосил. То, међутим, не умањује значај овог открића и бројне перспективе за будућа истраживања.

Извори:
https://www.cell.com/
https://www.birmingham.ac.uk/
https://www.cbsnews.com/
https://www.bbc.com/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име