Насловна Занимљивости Белоглави суп од рециклираних материјала у Београду

Белоглави суп од рециклираних материјала у Београду

2858
0
Извор: https://www.beograduzivo.rs
Време читања: 3 минута

На зиду Основне школе „Иван Горан Ковачић“ 12. јула освануо је необичан мурал са ликом белоглавог супа направљен од рециклираног материјала. Материјал коришћен за његово стварање прикупљен је у акцији „Погледај око себе. Покрени се.” коју заједничким снагама спроводе Делегација ЕУ у Србији и Министарство за европске интеграције у сарадњи са Министарством заштите животне средине Србије. Сам мурал ове заштићене врсте је дело уметника Ивана Коцића који је познат по томе да своје радове ствара од отпадних материјала.

Током месец дана четворо младих инфлуенсера, међу којима и сам уметник, (@ivankocic_art@uvrnuti_sotovi@lutajuci_putnik, @slavendoslo) покушало је да уз помоћ друштвених мрежа и свог залагања да пример како је могуће живети без или са што мање пластике, садити биљке и сакупљати отпад, али и како је могуће тај отпад искористити.

Иван је на откривању мурала изјавио да му је циљ био да покаже деци како на креативан начин могу да врше рециклажу и такође додао да је за израду користио одбачене дечије играчке али и да је са посебном намером одабрао белоглавог супа управо како би указао на важност  угрожених врста.

Извор: https://europa.rs

Белоглави суп има статус строго заштићене врсте у Србији, а његовом опстанку помажу Фонд за заштиту птица грабљивица и  Друштво за заштиту и проучавање птица у Србији кроз бројне пројекте које финансира између осталог и ЕУ. 

Белоглави суп (Gyps fulvus)

Шеф делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици исказао је велико задовољство због присуствовања откривању мурала и нагласио да је борба против климатских промена и заштита животне средине веома важна за Србију.

Иван Коцић и Сем Фабрици
Извор:https://europa.rs

Директор ОШ „Иван Горан Ковачић“, Момир Драгаш, истакао је да његова школа ради на едукацији о очувању животне средине од најмлађих узраста и да му је јако драго што је први овакав мурал израђен управо у његовој школи.

Представник Друштва за заштиту и проучавање птица у Србији, Алекса Вукићевић, уручио је амбасадору Фабрицију књигу са описаним свим врстама птица у Србији у знак захвалности за залагање и труд.
У оквиру кампање амбасадор и представници друштва обишли су и подручје на коме се спроводи ЕУ пројекат „PannonEagle– Заштита орла крсташа у Панонској низији“ у близини Српског Крстура. На том месту се спроводи заштита последњег гнездећег пара орла крсташа у Србији.

Мурал белоглавог супа је део кампање која има за циљ подизање свести и покретање на ангажовање свих грађана, заједница и институција у Србији да постану активнији у заштити животне средине. Изради самог мурала предходила је дебата одржана 12. јуна а затим и trach challenge одржан 14. јула, док су у Ужицу, Шапцу и Суботици организовани једнодневни обиласци еколошких постројења који су изграђени уз подршку ЕУ.

Како је и сам уметник Иван нагласио да се нада да је ово само почетак сличних акција, на нама је да се потрудимо да оваква уметничко-еколошка дела постану што чешћа у нашој земљи. 

Више о самом пројекту „Погледај око себе. Покрени се.“ можете видети на http://www.pogledajokosebe.rs/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име