Насловна Живи свет Биљке Божићна звезда – Како да дочека следећи Божић са нама?

Божићна звезда – Како да дочека следећи Божић са нама?

1290
0
Време читања: 2 минута

Прва асоцијација на новогодишње и божићне празнике је породица и декорисан дом за те прилике. Једна од омиљених декорација је биљка божићна звезда (Euphorbia pulcherrima) која пуни цвећаре и пијаце уочи празника. 

Постојбином ове биљке сматра се Мексико, а до 1950. године није могла опстати у собним условима. Тада је научник из Калифорније, Пол Еке, развио врсту која опстаје у унутрашњим просторима и која данас улепшава многе домове. Та врста је нижа (висине 30-45 цм) и гушћа од оне која расте у природи и до 4 м у висину.

Својим изгледом асоцира на празничну атмосферу, али је занимљиво да оно што на први поглед изгледа као црвене латице, заправо су листови (брактеје) који окружују ситне, жуте цветиће. Поред црвене боје, ови декоративни листови могу бити наранџасте, крем или беле боје.

Божићна звезда цвета зими, када је најчешће и купујемо, али је вишегодишња биљка која уз правилну негу може дочекати чак и неколико Божића са нама.

Кренимо од почетка! 

Када купујемо божићну звезду треба обратити пажњу на њено стање – увек треба изабрати биљку са тамно-зеленим доњим и јарко-црвеним горњим листовима, који нису оштећени. Ова биљка не воли нагле промене температуре и зато је треба добро умотати на путу од цвећаре до куће. 

А сада да видимо које то услове она преферира.

Идеална температура за њен опстанак јесте 15-25 степени, али никако је не треба држати у непосредној близини радијатора, пећи и других грејних или расхладних уређаја. Воли светлост али не директну, те је не треба излагати истој. Што се земљишта тиче, пожељна је нађубрена, хумусна земља, коју треба помешати и са мало песка. Погодују јој проветрене просторије са влажним ваздухом, али не и претерано заливање, па је препорука да се влажност земљишта проверава сваког дана, и залива само када је оно суво.

И све је лепо и фино до краја зиме када божићна звезда завршава период цветања и одбаци цветове и листове. Шта тада?

Да бисмо је припремили за следећу сезону треба је пресадити у већу саксију (уколико је потребно), обрезати све гране да би подстакли будуће пупољке да расту, преместити је да буде на отвореном (терасу или двориште), али не и на директном сунцу, и смањити заливање. 

У октобру настају нове обавезе, али свакако невелике у односу на лепоту ове биљке зими. Божићна биљка је биљка кратког дана – да би цветала потребно јој је око 2 месеца „кратких дана“ који имају око 10 сунчевих сати, а 14 сати таме. Савет је да биљку прекривамо од поподнева до јутра кутијом или тамном тканином. 

Уз ове ситне смернице божићна звезда ће дочекати и следећу зиму у нашем топлом дому.

Још једна напомена! Ова прелепа божићна биљка припада фамилији млечика које у стабљики садрже отровни млеч. Млеч код људи може изазвати у контакту са кожом иритацију, и дијареју ако се прогута. Савет је да божићна звезда буде искључиво декорација вашег дома, а никако играчка за децу или кућне љубимце.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име