Насловна Занимљивости Бисфенол А, у чему је проблем?

Бисфенол А, у чему је проблем?

3184
0
Време читања: 3 минута

Шта је уопште Бисфенол А?

Бисфенол А је органско једињење, има 15 угљеникових атома и припада групи дифенилметанових деривата. Реч је о безбојној и чврстој супстанци, која се добро раствара у органским растварачима, а слабо у води.

Користи се у хемијској индустрији као основа за прављење пластике и основна је супстанца у предметима као што су: ЦД-ови, термопапир на благајнама, мобилним телефонима, кацигама за моторциклисте и пластичним флашама.

Открио га је 1891. године Руски хемичар Александр Дианин.

Према истраживањима научника, БПА се користи још од 1950-их ради стврдњавања поликарбоната и производње епокси смоле, која се користи као филм у производњи прехрамбених конзерви.

Раних 1930-их, Британски биохемичар, Едвард Чарлс Додс је тестирао БПА као вештачки естроген и показао да има 37 000 пута мање дејство. Он је касније развио диетилстилбестрол као синтетички естроген за жене и животиње док није забрањен због ризика од рака.

БПА никада није био коришћен као лек.

Утицај на здравље

БПА је најштетнији у раним фазама трудноће. Могући су проблеми беба са дисањем због астме, бронхитиса, алергије или инфекције.

Једна од новијих студија потврдила је везу БПА са срчаним проблемима. Наиме, мушкарци са високим дозама овог једињења у организму имају већи ризик од обољења, а све то због тога што БПА потискује хормон који нас штити од срчаног удара и оксидативног стреса.

БПА смањује способност организма да ефикасно користи инсулин, па се повезује и са дијабетесом.

Може изазвати агресивност и хиперактивност код деце. Исто тако може оштетити јетру и црева и да омета рад штитне жлезде.

БПА је популаран као развијач боје у индиго папиру без угљеника, а у термалном папиру је присутан у слободном облику (није полимеризован), што га чини опаснијим, јер се лакше ресорбује од полимеризованог БПА из других извора. Руковањем термалним папиром, БПА се наноси на кожу и може се прогутати.

Европски подаци указују на то да он улази у процес рециклаже и у друге папирне производе, па чак и у земљиште око ђубрива. Нема тачног податка о количини БПА који се користи у термалном папиру али 2005. је та бројка била 1 890 тона годишње у Америци, док је укупна производња била процењена на 1 150 000 тона годишње (према извештају ЕПА из 2012.).

ФДА је 2012. забранила БПА у флашицама за бебе али је еколошка радна група забрану описала као „козметичку” и истакла да ако заиста желимо да заштитимо људе од штетног дејства БПА, треба да га забранимо у конзервама дечије хране и пића.

Најновија истраживања

  • Једно од истраживања андролога са универзитета у Чикагу показало је да излагање БПА може изазвати прекомерну продукцију стем ћелија простате и тако повећати ризик од канцера.
  • Непожељни неуролошки ефекти се јављају код примата који су редовно изложени Бисфенолу А у нивоима који су еквивалентни максималној безбедној дози према ЕПА.
  • У октобру 2016, ЕФСА износи резултате студија на животињама где тврди да БПА може утицати на имунски систем.
  • Фебруар 2017, истраживање на модел систему Danio rerio (зебрица): излагање БПА током 3 развојна стадијума. Закључено је да постоје извесни штетни ефекти код најранијег стадијума развића, као што је смртност и разне малформације.

Закључак

Упркос томе што је велики број држава забранило употребу овог штетног једињења, забрана се односи само на бочице за децу.

Док чекамо 2020. годину, када ће ступити на снагу коначна забрана термалног папира, како каже начелница Одељења за хемикалије Министарства заштите животне средине, остаје нам само да пажљиво рукујемо пластиком и да увек са собом имамо влажне марамице када идемо да платимо рачуне за струју.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име