Насловна Живи свет Чиме неки инсекти зачињавају храну?

Чиме неки инсекти зачињавају храну?

675
0
Време читања: 4 минута

Напомена: Текст саджи потенцијално узнемирујуће слике

Инсекте одвајкада везујемо за цвеће, пријатне мирисе, нектар и пролеће. Међутим, бројни инсекти у својој исхрани жуде и за неком мање „шареном” и мирисном храном. У овом тексту пишемо о мање познатим, изненађујућим материјама које ови бескичмењаци користе у исхрани.

Доказ да крокодилске сузе нису лажне јесте то што се њима хране лептири. Ово је забележио еколог Карлос де ла Роса када је пловио порториканском реком Порто Вјехо (шп. Puerto Viejo). Својим каснијим претраживањима, сазнао је да ова појава није тако ретка и да чак има и свој назив – лакрифагија ( лат. lachryphagy). Овај термин значи исхрана сузама, односно коришћење суза других животиња у исхрани.

У тропским шумама чест је призор лептира који стоје тик уз очи гмизаваца срчући њихове сузе. Осим рептилским, инсекти се могу послужити и сузама људског органа вида.

Можда најдетаљнији увид у појаву лакрифагије спровео је Ханс Бенцигер (нем. Hans Bänziger) и његов тим са тајландског универзитета Chiang Mai 60-их година прошлог века. Наиме, проучавајући опрашивање на локалном дрвећу, приметио је две врсте пчела рода Lisotrigona како му се непрестано мотају око очију.

Овај догађај био је повод за истраживање на ову тему, које је објављено у часопису Канзашког ентомолошког друштва. Његов тим, али и Ханс лично, пустио је пчеле да слободно срчу сузе из њихових очију, што је трајало и дуже од сат времена. Људи су им били примамљиви и поред пса који је био у истој просторији. Било је изненађујуће да инсекти бирају човека, с обзиром на то да је утврђено да су највеће мете лакрифагије говеда, коњи, јелени, слонови, гмизавци и понеке птице.

Примећено је да ножице ових пчела нису обрасле длачицама, које служе за скупљање полена, у толикој мери као ножице других врста пчела. Ова група пчела није умногоме заинтересована за цвеће и полен, што је ову групу научника довело до закључка да су сузе могући важан извор протеина. При конзумирању суза, задњи део тела ових инсеката се шири како би их задржао. Претпоставља се да их чувају и касније деле осталим јединкама у колонији.

Пчеле рода Trigona као извор протеина бирају месо угинулих животиња и чак су развиле усни апарат прилагођен кидању и жвакању трулог меса. Слично овоме, неке пчеле употребљавају урин, измет или крв.

Поред протеина, односно аминокиселина које их граде, разлог због ког инсекти попут ових пчела и лептира прибегавају чудним, често сланим супстанцама је тај што је на копну тешко доћи до нутријената као што је натријум-хлорид, те их траже у излучевинама других животиња.

Вратићу се на лептире и подсетити вас – можда вам се некад посрећило да вам лептир слети на руку и ту се задржи неко време. Од усхићења вероватно нисте много размишљали шта он тачно ту ради. Велика је вероватноћа да је прикупљао ваш зној како би из њега себи обезбедио натријум, а ова врста исхране носи назив судофагија.

И лептири користе све горе набројано као додатак у исхрани – и урин, и измет, и месо, чак и крв. Додуше, немате разлога за бригу јер лептири не сисају крв директно из организама других животиња, већ ће се почастити уколико пронађу мртву јединку или барицу крви.

Оно што пак може да забрине, а забринуло је Џерома Годарда (енг. Jerome Goddard), научника који се бави истраживањем медицински важних инсеката, је чињеница да овим путем долази до лаког преноса микроорганизама. Инсекти који су боравили на трулом месу, или чак у барици кише која је била у контакту са лешином, врло лако могу пренети обољења на јединке чијим сузама се касније послуже.

Потврђена је неколицина оваквих случајева. У свом раду из 2013. године, он и Давид Плоткин се баве лептирима и њиховом исхраном сузама, знојем и крвљу. У закључку они, ипак, наводе да је овакав начин исхране интересантан у погледу различитих адаптација кроз еволуцију и значајан за наша знања о животињском свету. Надају се новим истраживањима на ову тему како би могли адекватно да реагују у случајима заразе.

Како и они кажу, све је то ствар прилагођавања на окружење и изворе хране. Колико год инсекти нама били асоцијација на радост и шаренило, ове, помало морбидне сцене из њихове исхране говоре да настоје да одрже здравље и сналажљивост, што их свакако чини вреднима наше пажње.

Више о лептирима и пчелама можете прочитати на нашем блогу.

Извори:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1948-7134.2013.12042.x

https://www.snexplores.org/article/these-insects-thirst-tears 

https://www.livescience.com/45283-butterflies-drink-crocodile-tears.html

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име