Насловна Животни стил Човек против Вируса – како смо заобишли правила популационе екологије

Човек против Вируса – како смо заобишли правила популационе екологије

3672
30
Време читања: 5 минута

Да ли сте знали да је човек, Homo sapiens sapiens, једина врста сисара чија бројност популације експоненцијално расте?

Експоненцијални раст бројности је онај при коме се број јединки у времену константно повећава. Овакав раст карактерише мале организме, попут неких исеката. Зашто не би све популације тако расле, питате се? Постоји одређени капацитет средине који свака популација у неком тренутку достигне – одређена бројност која је оптимална за опстанак. Она је условљена доступним ресурсима (као што су храна, простор за живот) и компетицијом међу јединкама. Такође, регулисана је неким спољашњим факторима као што су временске непогоде, болести и слично. Раст популације који подразумева достизање капацитета средине назива се сигмоидни раст.

Зашто је ово битно?

Ако би човек живео у потпуности у складу са природом, као остале врсте, достигао би капацитет средине и бројност се не би значајно увећавала. Оно што је модерни човек постигао јесте да се бори против свих фактора које би га ограничавале у повећању бројности људске популације.

У овом тексту, бавићемо се можда најбољим примером „битке“ коју за сада добијамо.

Оно што би свакако регулисало раст бројности људске популације током времена јесу болести. Сматра се да су епидемије током људске историје однеле више живота него сви ратови заједно. Ниједно оружје није толико опасно као сићушни микроорганизми звани вируси. Неки вируси су безопасни, прележимо их уз чај и наставимо даље. Али, шта ћемо са оним опасним? „Модерни“ човек је нашао решење – вакцина!

Нећемо улазити у састав и механизам деловања вакцине. То је тема за лекаре и имунологе. Оно што ћемо сада објаснити јесте, како смо ми то, уз помоћ вакцина, успели да поведемо у рату са вирусима. Ради се о веома једноставном механизму који често није довољно јасан тако да се надам да ће после овог текста свима бити потпуно јасно о чему се ради.

Колективни имунитет

Можда највеће достигнуће 21. века – постигнут колективни имунитет као штит у борби са многим вирусима.

Да бисмо боље разумели како ствари функционишу, битно је да разумемо неколико појмова.

Имунитет може бити пасиван или активан.

Пасиван имунитет је онај који настаје уношењем страних антитела у организам који није претходно стекао имунитет. Може бити природан или вештачки. Један од тако стечених имунитета има беба при рођењу – антитела пренешена од мајке преко плаценте. Овај имунитет је природан и привремен и служи да заштити бебу у првим месецима живота. Други облик пасивног имунитета јесте вештачки. Постиже се у случају када се антитела једног организма убацују у организам који нема имунитет на одређену инфекцију. Ова заштита је привремена и примењује се када дође до озбиљне инфекције или тровања.

Активан имунитет такође може бити природан или вештачки. Када патоген активира Б и Т-ћелије (врсте белих крвних знаца чија је улога имунолошка – одбрана од болести), развијају се тзв. „меморијске Б-ћелије и Т-ћелије” што доводи до примарног имунског одговора. Током живота, ове меморијске ћелије ’памте’ сваки патоген са којим се сусрећу и у могућности су да пруже јак секундарни одговор кад се са тим патогеном поново сретну. Природни активни имунитет се стиче тако што је особа директно изложена живом патогену. Након прележане заразе, ствара се имунитет. Вештачки активни имунитет изазива се вакцином. Вакцином се у организам уноси антиген који изазива имунски одговор организма без испољавања или уз веома благо испољавање симптома болести.

Колективни имунитет (такође често називан „имунитет крда“, „имунитет заједнице“, „имунитет популације“ или „друштвени имунитет“) је облик индиректне заштите од заразне болести који се јавља када велики проценат популације постане имун на инфекцију, чиме пружа меру заштите за оне јединке које још увек нису имуне.

Зашто је битан колективни имунитет?

У последње време се често сусрећем са изјавама као што су „колективни имунитет не постоји“, „то је измишљено и није могуће достићи“ итд. Покушаћу да објасним како функционише.

Замислите популацију од 100 људи на простору у ком је свако у контакту са бар две особе. Сви су здрави, нико није прележао болест како би стекао природни имунитет и нико није вакцинисан. Са стране дође неко са заразом. Зарази првог са којим дође у контакт и зараза се великом брзином шири даље све док не дође до сваке особе из популације.

Ако вакцинишемо део те популације, на пример 25%, преосталих 75% ће сигурно поново бити веома брзо заражени.

Ако вакцинишемо 95% популације, шанса да заражена особа буде у контакту са невакцинисаном је веома мала. Чак и да дође у контакт са једном од њих, она ће највероватније бити окружена вакцинисанима и тако зараза неће моћи да оде даље од ње. На овај начин штитимо и оних 5% који нису вакцинисани.

Чувено питање: Како моје невакцинисано дете угрожава твоје вакцинисано?

Тренутно не угрожава. Вакцинисано дете у контакту са заразом вероватно ће у потпуности избећи испољавање симптома заразе или ће они бити знатно умањени. Проблем може да настане уколико велики проценат популације није вакцинисан и дође до епидемије. У том случају, сам вирус ће можда мутирати и тада више они који су вакцинисани нису заштићени. Они никада нису ни били заштићени од потенцијалних мутираних верзија датог вируса.

Ко је онда угрожен?

Постоје људи који не смеју да се вакцинишу. На пример, бебе које нису достигле узраст у ком се прима вакцина или имунокомпромитовани по које би било каква зараза била погубна.

Ако њих окружимо вакцинисаним људима, спасићемо им животе.

Како колективни имунитет постоји ако вакцинишемо само децу?

Својевремено је вакцинацијом покривена читава популација одређених народа. У Србији је то такође учињено. Како дејство вакцина не траје вечно, тачно је да код неких, који су вакцинисани пре 20 и више година, имунски одговор јесте ослабљен и они могу бити потенцијално заражени живим патогеном и пренети га даље. Ради се о томе што су они својевремено били вакцинисани. Ако сваког новог члана популације такође вакцинишемо, зараза ће просто заобилазити популацију и у једном тренутку ће бити потпуно истребљена.

Колективни имунитет је једна од примарних карактеристика које описују развијено друштво. Све развијене земље имају успостављен колективни имунитет за већину болести за које данас постоји вакцина. Уколико покривеност вакцинисања падне испод процента који је неопходан за постизање колективног имунитета, вакцинација постаје обавезна док се колективни имунитет поново не успостави.

На овај начин, људска популација се бори против правила природе. Да ли је константан раст људске популације добар или не, то је друга тема, али да ли желимо да заштитимо свако дете, то заправо не треба ни да буде тема расправе. Колективни имунитет је друштвена одговорност а не избор појединца.

30 КОМЕНТАРИ

 1. Pa, ne slazem se. Kolektivni imunitet nije drustvena odgovornost. Vakcine unistavaju zdravlje na duge staze tako sto ostecuju organizam opasnim otrovima. Istina, one mogu da sprece uticaj virusa kao sto svi znamo ali ono sto se ne govori jeste da tako osteceni organizmi posle oboljevaju od drugih bolesti kao sto je rak. Treba da bude slobodna volja pojednica da li da vakcinise svoje dete kao sto treba i da se uradi detaljna statistika porasta broja slucajeva obolelih od raka (itd.) kroz godine paralelno sa uvodjenjem obaveznih vakcina i takodje uvodjenjem novih vakcina ali, na zalost, u Srbiji je takva statistika nemoguca jer niko nije vodio knjige o tome. U Americi ta statistika postoji i utvrdjeno je to sto sam naveo ali ni tamo se ta informacija ne objavljuje na nacionalnim televizijama jer je nepovoljna za industrije farmacije i sl. koje zaradjuju na obolelim osobama.
  Takodje, treba dobro ispitati koje vakcine to dolaze na nase prostore posto vakcina koju je Bil Gejts stipendira cini da se deca razbole se od autizma i gore.
  Vise o tome ovde:
  http://www.vestinet.rs/info/ispovest-lekarke-dr-sladane-velkov-vakcinacija-je-najopasnija-praksa-u-istoriji-klasicne-medicine
  a mozete naci i na drugim mestima, nebitno je.
  Nije drustvena odgovornost! Treba da bude slobodna volja pojedinca.
  Pozz i dobro se informisite o svemu pre nego sto donosite odluke!

  • На жалост, не могу се сложити. Теорије завере нам могу само донети назад епидемије и ужас. Препоручујем Вама да поново добро размислите. То што сте изрекли у коментару једноставно није истина и није у реду да пишете неистине за које немате никакав доказ.

   • komentar sam dodao kao nov komentar. Nije teorija zavere, to je cinjenica koja je proverljiva. Dodao sam i neke izvore u sledecem komentaru ali bih voleo da se i vi sluzite argumentima a ne da kritikujete prazno. Cak se moze naci otvoreno Bil Gejtsov snimak kako govori o planiranju da se populacija smanji vakcinama. Ne verujem da su sve vakcine lose ali ove danas koje se proizvode se proizvode sa ciljom da se covek dugo godina leci a to nije zavera, to je biznis. Da li vam treba jos izvora osim ovih koje sam naveo u sledecem komentaru? (https://www.youtube.com/watch?v=o3P6wVUH0pc)

    • Мој аргумент је научни консензус. Не морам да вам дајем аргументе за нешто што је опште прихваћено и доказано. Свако кога заиста занима истина, пратиће науку и вероваће стручњацима из дате области, ако жели добро себи и другима.

     • Pa, ja sam vama dao argument a naucni koncenzus koji spominjete se odnosi na koncept vakcine uopsteno mozda. Da li postoji naucni koncenzus za vakcine koje se proizvode od 2002 na ovamo? Kakav je kvalitet tih vakcina i da li je pametno ne proveravati sadrzaj vakcina zato sto su pre 50 strucnjaci doneli koncenzus? Nazalost, vi dajete informacije koje su jednostrane.

     • Вакцине се стално проверавају, и то озбиљније него што можете да појмите. Ако то не знате, не знам како можете даље да доносите закључке.

     • Ovaj klip je smehotresan. Stefani koja je kompjuterski stručnjak a inače i jedan iz likova Wakefildovog filma – brani Wakefilda, dokazanog lažova, kockara i pijanduru i tvrdi kako antibiotici u vakcinama stvaraju autizam. Au, ovo je žešći vid paranoje i šarlatanstva. Ona prvo nema jedan dan medicinske niti biološke obuke a voli da se bavi imunologijom – znači šarlatan. Drugo, antibiotici se preimenjuju i van vakcina ali kako bi to ona znala. Treće ona tvrdi posredno, ne shvatajući, da su upravo vakcine sa Thimerosalom (živa po avaksima) bile dobre a od kad su izbacili živu izazivaju autizam. Vrh gluposti i lupetanja jedne nestručne osobe.
      Ono Dr nije od medicine ali ga koristi da širi paranoju

    • I za svoje tvrdnje postavljas kucne snimke nekih polulikova sa youtuba? Nece ti proci ta sektaska ucenja!
     Kako je nastao antivax lobi?
     Najpre je jedan juznokorejac SUN MJUNG MUN osnovao sektu koja se zove Munova sekta. Ona tvrdi da planeta Zemlja ne moze da ishrani vise od 10 milijardi ljudi i da se mora raditi na depopulizaciji (smanjenje broja ljudi na planeti).
     Jedan od najefikasnijih nacina je nevakcinisanje gde bi se u odredjenom trenutku medju ljude pustio neki zaboravljeni virus koji bi desetkovao nevakcinisane, i tako smanjio broj ljudi na planeti na po njima prihvatljivu meru. Kao na primer virus ebole nedavno u Africi koji je pobio na hiljade ljudi. Naravno te sektaske gnjide su vakcinisane i prezivece, a prirodna selekcija potpomognuta virusom pustenim od strane njih samih, tj. Munove sekte i njihovih satelita poput ovih u Srbiji sto su protiv vakcina, pobice decu naivnih i glupih sa manjim IQ koji veruju u vnjihove gluposti.
     E to je cilj te sektaske bagre.

  • Vakcine unistavaju zdravlje na duge staze tako sto ostecuju organizam opasnim otrovima???
   Ja ne verujem koliko puta cete kao papagaji ponavljati ove lazi u nadi da ce postati istina!
   Apelujem na citaoce da procitaju sta je Bil Gejts stvarno rekao pa ce skontati koliko j elazi i spinovanja u tvrdnjama antivaks sekti.
   Navodis mi Sladjanu Velkov pripadnicu Munove sekte… Majko mila!
   Evo narode procitajte i ovo:
   http://balkankomuna.com/organizovana-sekta-sladjane-velkov/

  • Možete Vi da se slažete ili ne, ali niste u pravu i tačka. Link koji navodite kao dokaz… kad sam videla Velkov u imenu linka, sve mi je bilo jasno… to je ona što leči vazduhom… Ovde je stručno, jasno i precizno objašnjen princip po kojima rade vakcine. A Vi argumentujete svoje stavove bajkama…

 2. Više na slađana velkov? Da li se to neko sprda za razumom? Ne, nije društvena odgovornost nego je pored toga i društvena obaveza.
  Strašno je kada neko kao izvor informacija navodi osobu poznatu po “lečenju” dece varikinom, po tvrdnjama da su cipele najveće zlo i da je sunce hladno. Naravno i da reptili vladaju.
  Bili Gejts je rođen daleko nakon što su nastale vakcine tako da je svako poređenje i mešanje sa njim totalna budalaština. Što je naravno i svojstvo većine avaxa.
  Kada neko krši zakon nema pravo na slobodnu volju.
  Pohvala autoru teksta, odličan je

 3. Ако је експоненцијално раст против природан, то никако не може бити добро, но то је друга тема.
  Ја сам искрено против тога да вакцинација буде обавезна, али не зато да бих избегла вакцинацију, већ зато што видим да је у многим земљама то ствар избора. Да је то колективна одговорност на цивилизацијском нивоу, ваљда би свуда било забрањено?
  Рецимо, у великој земљи као што је Русија тако нешто није обавезно. Али се људи преко медија информишу о предностима вакцинације и већина то бира за своју децу.

  • Закључили о чему се ради, па не морам много ја да пишем. 🙂 У земљама у којима нема довољно знања и људи радије бирају да не вакцинишу децу, из страха, тамо се уводи обавезна вакцинација, и скоро је био случај у неколико западних земаља у којима није било обавезно, да се уводи обавезност због пада покривености вакцинацијом. Потпуно се слажем да би држава морала да уложи много више труда у информисањеи да у том случају вакцинација не би ни морала да буде обавезна јер би се сви за њу одлучивали без икакве сумње. Нажалост, нисмо још на том нивоу и зато је неопходно да буде обавезно, јер ако нема колективног имунитета, вакцинација је бесмислена.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име