Насловна Активизам и едукација 24. октобар – Међународни дан акције против климатских промена

24. октобар – Међународни дан акције против климатских промена

1665
0
Време читања: 2 минута

Данашњи дан, 24. октобар, обележава се као Међународни дан акције против климатских промена.

Овај дан, настао је као иницијатива међународног еколошког удружења „350.org“ пре девет година. Циљ удружења јесте подизање свести јавности о климатским променама, али и утицање на доносиоце одлука како би се концентрација атмосферског угљен-диоксида (CO2) смањила на 350 ppm са тренутног нивоа од 400 ppm. Овај број, по ком су и назвали своје удружење, нису узели насумично већ су се позвали на истраживање научника Џејмса Е. Хенсена са Годардовог института за испитивање свемира којим је донет закључак да је концентрација од 350 ppm CO2 горња сигурна граница како би се избегао најгори климатски сценарио.

Те 2009. године, организоване су бројне манифестације широм света како би се утицало на делегате Оквирне Конвенције Ујединјених Нација о Климатским променама која се одржавала у децембру исте године. Помало невероватно, али ово је била прва глобална кампања која је организована захваљујући укључивању научних података.

Организоване манифестације подразумевале су протестне шетње и маршеве, џиновске приказе броја 350, протестне скупове, бициклистичке вожње, сађење садница дрвећа, предавања и бројне друге акције којима је подизана свест јавности о опасности климатских промена.

Према речима организације „350.org“ 24. октобра 2009. организована је најраспрострањенија светска политичка акција, са пријављених 5.245 манифестација у 181 земљи света.

У наредним годинама, па и ове 2018. организовани су слични скупови са непромењеним циљем: Јавност се мора боље упознати и препознати опасности које промене климе доносе, а доносиоци одлука морају делати у складу са одрживом будућношћу планете!

Срећан вам Међународни дан акције против климатских промена.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име