Насловна Еко календар 10. септембар – Дан алпака

10. септембар – Дан алпака

1294
0
Време читања: 3 минута

Алпаке су сисари из породице камила (Camelidae) и насељавају Јужну Америку. Поред свог природног станишта, јако често их можемо видети у зоолошким вртовима и једне су од деци омиљених животиња.

Алпаке живе у планинским пределима и имају дебело крзно које доста варира у боји. Може бити црно, браон, сиво, али и светлијих тонова попут беж, жућкастих, па чак и белих. Биљоједи су и углавном се хране травом. Веома су значајне као домаће животиње у Јужној Америци. Коначни закључак о степену угрожености алпака још увек не постоји, али се зна да викуња (дивљи сродник алпака од ког су оне и настале доместификацијом) спада у таксон са малим ризиком за изумирање (IUCN, least concern).

Иако су ламе и алпаке блиски сродници, доста се разликују по изгледу. Алпаке су мање од лама, а свој реп углавном држе погнуто, уз тело, док га ламе држе уздигнуто. Алпаке имају заобљеније тело и мању, овалну главу са кратким ушима, док ламе имају издужену њушку и дуже уши. 

Длака им се такође разликује. Вуна алпака је много мекша, због чега је и погоднија за производњу одеће. Такође, алпаке су животиње које воле да бораве у крду, па нису погодне људима као носачи терета (за разлику од лама).

Дан алпака се обележава још од 2014. године захваљујући Удружењу власника алпака (Alpaca Owners Association). Њихова жеља је била да едукују људе о овим дивним животињама, заинтересују младе и децу и укажу на значај који алпаке имају за природу, фармере, али и економију. Власници фарми који су чланови овог удружења сваке године организују различите активности за одрасле и децу, како би проширили своје знање и љубав према овим животињама.

Због значаја који алпаке имају широм света, неке земље имају своје посебне датуме када обележавају Дан алпака. На Новом Зеланду је то 2. мај, а у Перуу је 1. август.

Независно од тога када одаберемо да обележимо овај дан, битан је циљ: да посветимо време дивним алпакама, научимо нешто о њима и своја знања даље пренесемо другима.

Чак и ако нисте у прилици да посетите фарму алпака или их видите уживо, постоје други начини да прославите њихов дан. Можете поставити објаву посвећену алпакама на друштвене мреже или пратити објаве других тако што ћете потражити #AlpacaDay. Можете и да проведете време са породицом или пријатељима уз документарац или краћи видео о алпакама (моје препоруке су Alpaca man и Alpaca farming, епизода серијала са Брусом Пaријем у којој он живи са сточарима који чувају алпаке на Андима). Придружите се љубитељима алпака и уживајте у њиховом дану на свој начин!

Извори:
https://www.alpacainfo.com/
https://www.britannica.com/animal/alpaca
https://www.britannica.com/story/whats-the-difference-between-llamas-and-alpacas
https://www.daysoftheyear.com/days/alpaca-day/
https://www.researchgate.net/publication

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име