Насловна Живи свет Биљке 28. јануар – Дан беле раде

28. јануар – Дан беле раде

3896
0
Време читања: 3 минута

Кад помислите на белу раду, која су прва сећања која у вама пробуди? Пролеће? Детињство? Шетњу у парку са букетићем у руци или прављење венчића од овог цвета? Многе од нас нежна бела рада подсећа на неке лепе и давне успомене.

Овај чланак посвећен је управо овој лепој и ненаметљивој биљци која је освојила свет својим присуством. Хајде да овог зимског дана прославимо дан беле раде уз неке занимљиве чињенице о њој, ушушкани у свом топлом дому, можда уз неку шољу чаја. Сместите се удобно и почињемо!

Бела рада – мноштво цветова у једном

Изглед беле раде свима нам је добро познат – има стабљику дугачку око 10 центиметара, округласте листове, цвет који чини жута полулопта са белим латицама. Оно што је интересантно је да тај цвет заправо чини мноштво цветова! У средини су многобројни цевасти жути цветићи окружени дугуљастим листићима у два реда, који су најчешће бели, али могу бити и ружичасти.

Стара је колико и диносауруси

Иако је немачки ботаничар Паул Дитрих Гизек (енг. Paul Dietrich Giseke) класификовао белу раду 1792. године у породицу главочика (Asteraceae), ова зељаста биљка је на овој планети много дуже. Према сазнањима научника Краљевске ботаничке баште, бела рада је цветала на пољима на којима су у исто време шетали диносауруси, пре више од 65 милиона година!

Бела рада осваја свет

Данас, бела рада је из своје постојбине у Европи и Малој Азији освојила свет, од поља западне Азије, све до пашњака Северне Америке, Гренланда и Новог Зеланда. Неке врсте беле раде распрострањене су по Африци, Аустралији и Јужној Америци.

На нашим просторима, бела рада (Bellis perennis) је једна од првих биљака која цвета, од раног пролећа у марту до касне јесени и првих мразева у новембру. Воли да буде на пашњацима, ливадама, долинама, као и у парковима и градским насељима до надморске висине од 1800 метара.

Бела рада је медоносна биљка. Њеним поленом и нектаром се хране пчеле, за које знамо да су данас угрожене. Ако желите да сазнате како можете да помогнете пчелама, овде можете прочитати о Иницијативи за медоносне баште.

Сунчева невеста

Ова нежна биљка отвара своје цветове са првим сунчевим зрацима и затвара их у сумрак. Зато је у народу позната под називом сунчева невеста. Чак и у енглеском језику реч дејзи (енг. daisy) потиче од старог енглеског и значи „око дана” (енг. day’s eye).

Још неки од назива који су распрострањени код нас за белу раду су: красуљак, тратинчица, искрица, катаринчица, иванчица, белка, овчица, дрница и крсница. Кад смо код назива, занимљиво је да је град у Црној Гори, Бијело Поље, име добио по пољима на којима је настао, која су се белела од овог цвета.

Мала, али моћна

Бела рада је позната и по својим лековитим својствима. Од ње се могу направити сокови, чајеви, тинктуре, тоници и мелеми. Користи се за ублажавање симптома бронхитиса и кашља, за болести јетре и бубрега. Такође се користи за третирање рана и негу коже, због њеног састојка сапонина који може да подстакне производњу колагена. У народној медицини мелеми од беле раде користе се против болова у зглобовима.

Бела рада на трпези

Поред лековитих својстава, бела рада је нашла своје место и у кухињи. Листови беле раде се могу користити као салата или као додатак супама, чорбама и другим варивима. Салата од листова беле раде је најбоља у комбинацији са младим сиром и када одстоји пар сати. У Немачкој су популарни пупољци беле раде маринирани у сирћету који се користе уместо капра.

За крај

Иако делује као обичан цвет, бела рада крије своју занимљиву историју и улогу, како за људе, тако и за биљни и животињски свет. Зато не чуди како је симбол невиности, скромности, али и истрајности и љубави. 

Надам се да вам је уз овај чланак зима постала бар мало топлија. Док чекамо да снежни покривач замени процветала бела рада у парковима и на ливадама, у топлини свог дома будите једни од првих који ће уживати у причама са ЕкоБлога. Претплатите се на нове приче овде, потпуно бесплатно.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име