Насловна Живи свет Биодиверзитет 22. мај – Међународни дан биодиверзитета

22. мај – Међународни дан биодиверзитета

1767
0
Време читања: 3 минута

Биодиверзитет или биолошка разноликост подразумева свеукупну разноврсност свих живих бића на Земљи. Овај појам обухвата разноликост гена – генетички диверзитет, али и разноликост врста – специјски диверзитет и екосистема – екосистемски диверзитет. У доба интензивних људских утицаја на природу и самим тим на биодиверзитет, веома је важно подизати свест људима о овој битној теми.

Међународни дан биодиверзитета се традиционално одржава већ двадесет и једну годину, при чему се сваке године обележава под различитим слоганом. Сваки слоган у центар пажње за ту годину ставља одређену тему којој ће дан бити посвећен. Неке од тема које су претходних година биле представљене су: биодиверзитет шума, климатске промене, одрживи туризам, биодиверзитет мора, биодиверзитет острва, храна, вода и здравље за све и многе друге. 

Овогодишњи слоган гласи „Ми смо део решења #ЗаПрироду“ („We’re part of the solution #ForNature“). Осмишљен је тако да се наставља на прошлогодишњи „Наша решења су у природи“ („Our solutions are in nature“), а теме којима се посвећује пажња и ове године, као и прошле, су подстицање одрживог развоја и тражење одрживих решења за проблеме у свим животним пољима, почевши од климатских проблема, преко здравства, све до доступности воде и хране за све. Међународни дан биодиверзитета ове године подсећа људе да је биодиверзитет основа нашег опстанка на Земљи и да ослонац за бољу будућност треба да тражимо управо у његовом очувању и опоравку.

Лого је ове године готово исти као и прошле, а представљен је као склопљена слагалица. Овакав приказ симболично показује повезаност свих делова биосфере и чињеницу да појединачни делови сами по себи нису функционални, али када се слагалица склопи, сви делови заједно чине функционалну целину. Чини се да човек својим делима и дуготрајним немаром за природу покушава да се од ње одвоји и занемари њен значај, заборављајући да без природе не би ни могао да опстане. Управо због тога је као део ове слагалице представљена девојчица која држи цвет у руци и показује да човек и природа нису супротстављени, већ треба да чине заједништво.

Међународни дан биодиверзитета ове године ставља у фокус и глобални оквир за биодиверзитет, који представља стратешки план за спровођење различитих активности које за циљ имају промену односа човечанства према биодиверзитету и желе да осигурају да до 2050. године „живимо у хармонији с природом“. Глобални оквир за биодиверзитет ће бити тема преговора који се одржавају у октобру 2021. године. Циљ преговора је, између осталог, коначна ревизија овог документа, након чега ће бити организована Конференција УН о биодиверзитету на којој ће глобални оквир за биодиверзитет бити и званично усвојен. 

Сви овогодишњи програми које земље буду организовале поводом овог дана биће спроведени виртуелно, online, услед ситуације са пандемијом. На страници Конвенције о биодиверзитету (Convention on Biological Diversity) можете наћи више информација о овогодишњем обележавању овог дана, али можете и направити измењен лого тако да буде на другом језику и пронаћи линкове ка њиховим друштвеним мрежама. Уколико на Инстаграму потражите „unbiodiversity“, а на Фејсбуку „United Nations Biodiversity“, моћи ћете на налозима Уједињених Нација да испратите активности које се одржавају у другим земљама и да прочитате бројне занимљиве информације. На Јутјуб каналу Конвенције о биодиверзитету ће, као и сваке године, бити постављени кратки видео снимци посвећени овогодишњој теми, па свакако предлажем да баците поглед!

Извори:
https://www.cbd.int/
https://www.un.org/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име