Насловна Свет око нас Вода 29. јун – Дан Дунава

29. јун – Дан Дунава

1888
0
Време читања: 3 минута

Дунав извире у Немачкој код града Донаушинген. Настаје од две мање реке, Брег и Бригах. Дугачак је чак 2857 км, чиме спада у другу најдужу реку у Европи, после Волге. Протиче кроз 10 држава (Немачка, Аустрија, Словачка, Мађарска, Хрватска, Србија, Румунија, Бугарска, Молдавија и Украјина ), и чак четири престонице налазе се на обалама Дунава (Беч, Братислава, Будимпешта и Београд). Дужина Дунава која протиче кроз Србију износи 587км. Дунав свој пут завршава уливањем у Црно Море. Неке од највећих притока Дунава су Тиса, Морава, Ин, Вах, Драва, Сава, Олт, Прут.

Сваког 29. јуна у Европи се обележава Међународни дан Дунава кроз разне акције, радионице и догађаје. Баш на овај дан, једанаест подунавских земаља и Европска унија су 1994. године потписале Међународну конвенцију о заштити реке Дунав. Овогодишњи мото кампање је „Откријте Дунав!“.

Неки су поранили и већ прославили дан Дунава, јер овај „празник“ није фиксиран за један дан, већ се дешава у периоду од марта до јула. Код нас, међународни дан Дунава биће обележен у више градова широм земље. У Новом Саду дан је обележен регатом која се завршава у Бездану где ће учесници регате и прославити овај дан. У Кладову је организован ликовни конкурс удружења за помоћ особама ометеним у развоју „Нада“ – „Река пријатељства“, а радови бити представљени на изложби 29. јуна. У Неготину у склопу програма се организује бициклијада, регата, веслање малим пловилима, такмичење у пецању и рибљи котлић. На Рамској тврђави организује се изложба и вечерњи концерти са композицијама инсипирисаним водом и очувањем природе. У Бачкој Паланци Дан Дунава је посвећен најмлађима, где ће у склопу радионица и изложба научити више од очувању Дунава и околине.

Занимљивости:

  • На дну реке Дунав, налазе се бројни ратни бродови који који су потонули током другог светског рата. Данас када ниво реке опадне могу се видети са обале.
  • Дунав је река која има највише различитих имена због своје мултиетичности. Тако су га Трачани звали Istros, а Скити Matas. У Немачкој и Аустрији га зову Danau, док га Французи зову La Danibe. Мађари га зову Duna, а Турци Дунав називају Tuna.
  • Дунав као једна од најбитнијих река Европе, садржи многе жаштићене врсте биљног и животињског света. Код нас се у Дунаву може наћи кечига која спада у заштићену врсту рибе.
  • Јохан Штраус је компоновао једну од својих најлепших композиција „На лепом плавом Дунаву“.

Дунав је једна велика и магична европска река и њене квалитете и лепоту морамо сачувати. Краси сваки град и државу кроз коју пролази и битан је ресурс. Дунав је станиште многим врстама па чак и неким заштићеним. Сигурна сам да скоро свако има неку успомену везану за Дунав, зато да не би то остала само успомена и историја, потрудимо се да ову реку одржимо чистом и још лепшом за нас као и за будуће генерације. Реке су неизоставни део природе, зато одбранимо и сачувајмо их!

https://lh5.googleusercontent.com/JjP4WyRoSIeOTChBoxGxkH1eK4gO0plquQjar_mXrSZxsP9YOdCXq2dmth_-rjhwNcOQ0G2pV4CDqfeZfYuXz_oQINnSy8V_FTRhYturVvMFt7U1oN9-Y2aNc3TKTyoqXBXOPYHzamN4uZHysg

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име