Насловна Живи свет Животиње 2. април – Дан феретки

2. април – Дан феретки

1377
0
Време читања: 4 минута

Име: Лола
Датум рођења: 17.09.2019.
Боја: црно-бела
Пол: женски
Пребивалиште: Via Pietro Toselli, Фиренца

Здраво свима, ја сам феретка Лола!

Пошто се данас обележава дан мојих рођака и мене, волела бих да вам испричам нешто више о мојој врсти.  Званично обележавање нашег дана почело је 2014. године, иако га је Керол Роше покренула неколико година раније услед одушевљења својим новим кућним љубимцем. Главни циљ обележавања овог дана јесте подизање свести о начину старања, исхрани и едукација шире јавности о фереткама (Mustela putorius furo)

Припадамо класи сисара, породици Mustelidae и роду Mustela који делимо са ласицама. Ми смо заправо припитомљена подврста мрког твора (Mustela putorius). Само име феретка води порекло од латинске речи furittus која значи мали лопов. 

Наше природно станиште некада су чинле шуме и околна станишта у близини воде на подручју Европе и Азије, а пре око 2.500 година људи су нас довели у своје домове и користили за лов на глодаре и зечеве. Када су Европљани одлучили да населе Америку, повели су нас са собом како бисмо им чувале храну.

Препознаћете нас по дугом и витком телу. Дужина нас женки је око 33 цм и тежимо између 0,3 и 1 кг, док мужјаци могу достићи 40 цм и 2,5 кг. Крзно нам може бити различитих боја, а неке од основних су бела, смеђа и црна, а такође су присутне и комбинације боја. У вилици имамо 34 јака зуба, а на свакој шапи се налази 5 канџи које се не увлаче, тако да пазите како поступате са нама.

Када је реч о размножавању, годишње можемо имати до три легла, а о младима бринемо око 8 недеља. Полну зрелост достижемо са 6 месеци, а коначну величину са годину дана.

Највише волимо да једемо месо, али запамтите, само оно што пробамо у току првих 6 месеци живота наставићемо да једемо и касније – неповерљиве смо према новим укусима. Метаболизам нам је веома брз, тако да  дневно можемо имати и до 10 оброка.

Имамо устаљене животне навике, спавамо између 18 и 20 сати дневно и да, знам да вам то звучи превише, али током периода када смо будне, најчешће у зору и сумрак, изразито смо разигране и хиперактивне. Веома смо знатижељна и дружељубива бића, срећу и узбуђење ћете препознати по нашем карактеристичном плесу (скакању у свим правцима), а уколико смо у друштву других феретки, уживаћемо у рвању.

У погодним условима можемо живети између 6 и 10 година. Иако смо отпорна бића, неким болестима смо ипак подложне: псећа и мачја куга, беснило, паразити, болест надбубрежне жлезде узрокована најчешће бенигним или малигним туморима, грип, гљивична обољења, топлотни удар и кардиомиопатија су неке од најчешћих. 

Свој допринос дајемо у областима: 

  • Лова – лако решавамо проблеме са глодарима и зечевима
  • Различитих истраживања у вези са за вирусологијом, ендокринологијом илечењем различитих болести у којима смо коришћене као модел организми, уз поштовање свих регулатива етичке комисије.
  • Грађевинској индустрији – због спретности лако провлачимо каблове и жице кроз уске просторе. 

Као и сви, и ми имамо неке мане:

Одређени проценат феретки, који побегне људима, успе да преживи у дивљини и тамо образује популације које могу имати негативан утицај на дивље животиње тих станишта, посебно птице. На Новом Зеланду посебно су угрожене птице које се гнезде на тлу и нелетачице, а на Азорским острвима смањује се бројност морских птица. 

Уколико нисмо правилно вакцинисане и неговане, одређене болести можемо пренети на људе.

За крај, испричаћу вам још коју занимљивост о нама:

  • У Великој Британији на одређеним сајмовима и фестивалима се организују трке феретки кроз цеви.
  • Историчари верују да дама Леонарда да Винчија са слике „Дама са хермелином“ држи управо феретку.
  • На једном од портрета краљице Елизабете насликан је и њен љубимац –феретка.

Извори: https://www.casopiskus.rs/; https://www.pinterest.com

Надам се да сам вас научила по нешто о нашем пореклу и животу и да ћемо заједно лепо прославити овај дан. Добродошли у клуб љубитеља феретки.

С љубављу,
ваша Лола

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име