Насловна Живи свет Биљке 8. мај – Дан ириса

8. мај – Дан ириса

1158
0
Време читања: 4 минута

Осмог маја сваке године обележава се Светски дан ириса. За становнике бриселског региона у Белгији овај дан значи праву прославу. У Бриселу је Фестивал ириса званичан празник и нерадан дан. 

Сигурно се питате зашто су Белгијанци за фестивал одабрали баш осми мај. Пре свега, зато што смо тренутно у периоду цветања ириса, који је симбол бриселског региона и налази се на његовој застави. Уз то, на овај дан је у Другом светском рату проглашена победа против нацистичке Немачке. Такође, осмог маја се празнује и дан Светог архангела Михаила, заштитника града Брисела. 

Учесници Фестивала ириса имају прилику да присуствују бесплатним концертима, уличним анимацијама и представама, а такође и да пробају разноврсну уличну храну.

Застава бриселског региона; Фестивал ириса у Бриселу (Извор: The Bulletin)

Ирис: класификација, узгој и својства

Род Iris обухвата између 260 и 300 врста цветница, а припада породици Iridaceae. Род ириса је веома разнолик, а неке од његових најлепших врста потичу из области Медитерана и централне Азије. У Јапану се цвет ириса често користи за цветне аранжмане, а његов корен се широм света употребљава у парфемској индустрији.

Ириси су вишегодишње биљке које у сушнијим поднебљима обично расту из луковица. Луковице су скраћена подземна стабла са пупољком на врху, у којима се налази обиље органских материја. Ириси такође могу расти и из ризома – врсте подземног стабла карактеристичног за вишегодишње зељасте биљке. 

Луковице су најчешће присутне код ириса пореклом из југозападне Европе. Међу овакве ирисе убрајамо Iris reticulata, као и шпанске (Iris xiphium) и холандске сорте (Iris x hollandica). Из њихове кратке и купасте стабљике ничу сочни листови, један унутар другог. Што се тиче ризоматозних врста, њима је својствена разграната стабљика са 3-10 сабљастих листова. 

Цветови ириса су крупни и мирисни; на једној стабљици обично буду по 2-3 цвета. Због лепоте цветова ириси су омиљена станица за лептире и колибрије.

За ирис најчешће везујемо цветове плаве или љубичасте боје. Поред њих, постоје и бели, жути, црвени, розе, па чак и двобојни ириси. Цветају углавном од априла до јуна, мада поједине врсте цветају по други пут крајем лета. Почетком пролећа се прво отварају ниске врсте ириса, затим следе оне средње висине, и на крају се отварају највише. Будући да су најниже оне врсте ириса које расту из луковица, оне и цветају прве. Висина ириса се креће између 20 и 100 цм.

Цветови се обично састоје од три чашична листића, три крунична листића (латице) и три тучка. Испод њих се налазе три прашника, чија је улога да производе полен. 

Најзаступљенији ириси су они баштенски, познатији под називом “брадати ириси” (Iris barbata). Ово су у највећој мери хибриди светлоплавог (Iris pallida), жутог (Iris variegata), љубичасто-плавог (Iris germanica) и још неких јужноевропских врста ириса. 

Пошто води порекло са мочварних подручја, ирис воли влажно земљиште у непосредној близини потока и језера. Такође му прија изложеност сунцу – у сенци цвета врло мало или нимало.

Према предању ирис је добио име по истоименој грчкој богињи дуге. Ирис (или Ирида) је била персонификација дуге и гласница Олимпских богова. Легенда каже да су се цветови ириса појављивали тамо где би њена дуга дотицала земљу.

Стилизовани цвет ириса (Fleur-de-lis) био је симбол француске монархије. Од 13. века се користио као хералдички знак на кованицама, грбовима, заставама, али и на краљевској одећи и намештају. Иако Fleur-de-lis у дословном преводу значи „цвет љиљана“, многи сматрају да је ово заправо стилизовани цвет ириса и то Iris pseudacorus или Iris florentina. У прилог томе да је у питању ирис говорe сам изглед симбола и његова жута боја, типична за Iris pseudacorus.

Жути водени ирис (Iris pseudacorus); Fleur-de-lis

За крај, не смемо изоставити важност ириса у традицији словенских народа. На нашем поднебљу се ириси зову перунике, у част старословенског бога неба и грома Перуна. Према предању, да би се заштитили од удара грома, наши преци су садили перунике у виноградима и око кућа.

Ириси се често гаје у баштама и користе у цветним аранжманима, како у Европи тако и у Азији. Ако сте љубитељ ириса, њихов дан можете прославити тако што ћете их насликати или поклонити драгој особи.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име