Насловна Живи свет Биљке 26. новембар – Дан кукуруза

26. новембар – Дан кукуруза

1421
0
Време читања: 3 минута

Кукуруз спада, поред пшенице и пиринча, међу три водеће пољопривредне културе у свету. У индустрији је сировина од које се прерадом добија чак стотину различитих производа. Као брашно, кокице, печен или куван, слободно можемо рећи да је кукуруз свуда око нас. Управо данас њему је посвећен дан и то је идеална прилика да се подсетимо колико нам је кукуруз значајан.

Упознјамо жута зрна која су широм света распрострањена

Кукуруз (Zea mays) спада у једногодишње биљке и пореклом долази из Средње и Јужне Америке. Иако се налази на трпези многих домова, заправо се мање од 20% произведеног кукуруза користи у људској исхрани. Више од 60% употребљава се за исхрану домаћих животиња, а преосталих 20% користи се у фармацији, енергетици, али и осталим прерађивачким индустријама. 

Кристофер Колумбо (1451-1506) заслужан је за долазак кукуруза на тло Европе, а становници наше земље упознали су се са овом биљком тек у 17. веку. Најпознатије главне подрврсте кукуруза су зубан, тврдунац, мекунац, шећерац, кокичар и воштанац.

Саставни делови једног кукуруза

Кукуруз најчешће достиже висину до три метра, док неке врсте могу порасти и више. Препознатљиви зелени листови чувају клип, а врх стабљике завршава се мушким цветовима удруженим у цваст типа метлице. Када је време топло, а метлица зрела, цветови се отварају и ослобађа се полен. 

Издужени жигови женских цветова представљају чувену кукурузну свилу која се налази на врху клипова. Бледожуте је боје и дугачка је око 20 центиметара. Зрна су причвршћена за основу клипа, а један клип кукуруза садржи око 500 зрна. Иако се кукуруз често назива жутим златом, сама зрна могу бити различитих боја: црвена, бела, жута, црна или чак зелена. 

Гајење кукуруза и светски произвођачи

Идеално земљиште за гајење кукуруза је оно које садржи богате нутријенте и које је слабо кисело. Минимална температура за клијање кукуруза износи 8 степени Целзијусове скале. Како би се повећала отпорност биљке на ниске температуре које су заступљене током јесени, пожељно је биљци додати фосфор и калијум. Кукуруз добро подноси високе температуре, али уколико оне прелазе 35 степени, што је данас све чешћи случај током лета, долази до оштећења зрна. Поред свих наведених услова, кукуруз воли воду, те је изузетно важно да се редовно наводњава уколико дође до сушних периода.

Сједињене Америчке Државе су највећи произвођач кукуруза на свету. Такође, на тлу америчког континента гаји се преко 1000 сорти кукуруза. Након пшенице, ова биљка је друга најпродаванија на свету. После САД-а, остали већи произвођачи кукуруза у свету су Кина и Бразил. Годинама уназад, Србија се као произвођач кукуруза у Европи налази на петом месту са доприносом од осам милиона тона годишње.

Кукуруз је, поред прехрамбене индустрије, присутан и у фармацеутској, хемијској, текстилној и козметичкој индустрији. Скроб који се добија од кукуруза најчешће се користи у фармацеутској индустрији, а све је више присутна употреба остатака кукуруза у производњи биоразградивих паковања.

Златни пријатељи – кукуруз и пчеле

Када је кукуруз у фази цветања, веома је погодан за вредне пчеле. Опрашивање кукуруза врши се помоћу ветра, а иако би многи помислили да онда пчеле радилице ту заправо не могу наћи своје место, и оне имају користи и погодности. Кукуруз поседује много полена који пчеле сакупљају, те се временом развило обострано задовољство јер је ова биљка постала извор полена

Као што је наведено на почетку текста, заиста кукуруз је свуда око нас. Да ли волите кукуруз и да ли знате за златно пријатељство између кукуруза и пчела?

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име