Насловна Еко календар 21. август – Дан медоносних пчела

21. август – Дан медоносних пчела

1246
0
Време читања: 3 минута

Присутна на сваком континенту, осим на Антарктику, медоносна пчела, вредна и увек у покрету, прави је пријатељ цвећу, али и човеку. Значајна због опрашивања и производње меда, а ово слатко пријатељство између медоносне пчеле и човека започето је око 7000. године пре нове ере. 

Медоносне пчеле и њихов почетак

Медоносна пчела (Apis mellifera) назива се још: евро-афричка медоносна пчела и западна медоносна пчела. Због значаја у пољопривреди добија још један назив, а то је – домаћа пчела. Иако је тренутно познато 20.000 врста пчела, само шест до једанаест производи и складишти мед. Медоносна пчела се за људске потребе гаји још од времена старог Египта. Једина је врста пчела која се узгаја у кошницама. Поред укусног меда, ова врста пчеле издваја се јер је један од важнијих пољопривредних опрашивача,због своје распрострањености у свету. Сматра се да су се медоносне пчеле први пут појавиле у тропској Африци, а временом су нашле пут и до Европе и Азије. Своју прву друштвену заједницу развиле су пре око 30 милиона година.

Сладак и вредан тим – састав пчелињег друштва

С обзиром на то да живе у чврсто изграђеној заједници, посао који обављају јасно је подељен између јединки, што их чини складним и јединственим. Пчелиње друштво састоји се од матица и радилица (женских чланова) и трутова (мушких чланова). Једно пчелиње друштво води само једна матица, која је полно зрела, и њен задатак је да омогући опстанак овог друштва размножавањем. Матица се у кошници креће у правцу кретања Сунца, а од радилица се разликује по изгледу. Радилица, како јој и сам назив каже, обавља многе послове у кошници: сакупља нектар, цветни прах, гради саће, брани кошницу од уљеза, производи мед. Радилица се од матице разликује јер није полно развијена. Трут је полно развијен мужјак и за разлику од радилица и матице нема жаоку. У једној кошници може их бити од неколико стотина до неколико хиљада.

Сједињене Америчке Државе и медоносне пчеле

Идеја да овај дан буде посвећен медоносним пчелама и њиховом марљивом раду предложена је од стране пчелара из Сједињених Америчких Држава. Они су 2009. године поднели молбу Министарству пољопривреде у САД, а убрзо затим је овај дан озваничен широм света. Иако су фокус овог дана пчеле, посебно признање иде самим пчеларима који настоје да заштите пчеле.

Предане и увек на услузи, медоносне пчеле заслужне су за 14,6 милијарди долара у пољопривреди Сједињених Америчких Држава. У овој држави такође је позната традиција да многи пчелари изнајмљују медоносне пчеле воћарима. 

Неке од занимљивости о медоносним пчелама и меду

  • У свету се медоносном пчелом опрашује 90 различитих врста гајених биљака
  • Оне су једини инсекти који производе храну коју једу људи
  • Највећи произвођачи меда су Кина, САД и Турска
  • Мед је намирница која не може да се поквари

Медоносне пчеле данас и њихова угроженост 

На црвеној листи IUCN из 2019. године, подаци показују да је западна медоносна пчела наведена као угрожена врста, чија се популација у Европи изузетно смањила Разлози за смањење популације медоносних пчела су прекомерна употреба пестицида, урбанизација која ремети њихова природна станишта због губитка зелених површина и потпуно обрађивање земљишта. Симпатични плес медоносних пчела који ћемо у будућности можда ређе виђати на ливадама, треба на време свима да буде јасно упозорење да им морамо помоћи, првенстевно јер су, као и свака друга врста, важне за одржавање биолошке разноврсности. Једно је на крају сигурно, иако је медоносна пчела једна од 20.000 врста пчела, није једина којој је потребна наша помоћ. Многе друге врста пчела су такође угрожене и тешко се сналазе како са климатским променама тако и са урбанизацијом. О овим ужурбаним вредницама можете више чути на линку

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име