Насловна Еко календар 19. август – Дан орангутана

19. август – Дан орангутана

1549
0
Време читања: 2 минута

Ова мала слатка створења која по свом понашању, високој интелигенцији и сложеном социјалном животу, подсећају на људе, су веровали или не, јако угрожена врста!

Наиме, од 1992-2000. године, популација орангутана са Суматре и Борнеа се буквално преполовила! Од тада, стопа дефорестације је све већа тако да се сматра да је њихова бројност још мања.

Као што сте већ могли претпоставити, они живе на подручју западне и средње Африке, широм јужне и југоисточне Азије, најчешће у тропским кишним шумама.

Како је дошло до тога да постану угрожени?

1. Орангутани су највећа жртва индустрије палминог уља! Палмино уље се користи у већини ресторана брзе хране, производњи већине „грицкалица” као што су чипс, грисине, кекс, нутела, у козметици итд. Због тога, широм света се могу наћи илегалне плантаже уљних палми што доводи до смањења станишта за орангутане. На Суматри је између 2001. и 2014. године због тога уништено 13 000 квадратних километара шума. Поред тога што на тај начин уништавају орангутанима станиште, они униште буквално сав живи свет на том подручју. Тачније, ове компаније, посеку сво веће дрвеће, булдожером заравне тло, спале га и тако убију сав биљни и животињски свет.

2. Све више беба орангутана одраста као сирочад јер њихове мајке убију криволовци. Зашто? Да би се дошло до бебе орангутана, прво се мора убити мајка. Овај криволов је знатно олакшан од када су орангутани протерани са свог станишта на много мање територије.

3. Људи желе орангутане као кућне љубимце, па их кријумчари продају у друге земље као што су Малезија и Тајланд.

4. Многи експерименти су рађени на орангутанима, баш због тога што су јако слични људима.

Ипак, није све тако црно! На Суматри, у Националном парку Гунунг Леусер многи раде на томе да ова интелигентна бића могу колико толико нормално да живе. Последњих година, њихова бројност се повећала (минимално) захваљујући разним организацијама, фондацијама и активистима.

Ви, за почетак, можете да помогнете тако што ћете преносити ваше знање другима, и, наравно, избегавати коришћење палминог уља. 🙂

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име