Насловна Еко календар 14. јул – Светски дан орки

14. јул – Светски дан орки

1047
0
Време читања: 5 минута

Када сам била мала, одушевила ме је чињеница да кит убица (Orcinus orca), заправо уопште није кит, већ делфин. Тада је почела моја љубав према овим животињама и свако ново сазнање ме је фасцинирало. Сигурна сам да су многима ови водени сисари интересантни и да не радује само мене чињеница да баш данас прослављају свој дан.

Светски дан орки је први пут обележен 14. јула 2014. године у сарадњи са организацијом Orca Research Trust. Јул је одабран јер су се многи догађаји важни за орке десили баш у овом месецу. Први од њих је спасавање младе женке орке која је пронађена на западној обали САД-а у јулу 2002. године. Тим стручњака се побринуо да се ова женка, названа Спрингер, опорави и врати слободном животу у Пацифику. У јулу 2013. године, Спрингер је добила младунче, бебу названу Спирит. У међувремену, у јулу 2008. године, још једна млада женка орке је спасена у водама Новог Зеланда. Јул је такође одувек био месец неформалног окупљања научника који се баве оркама, бивших тренера орки, али и режисера и фотографа који воле орке, као и свих других љубитеља ових животиња. Због тога је одабран 14. јул како би се озваничило окупљање и подигла свест људи. Традиција траје до данашњег дана и све је више организација које подржавају и укључују се у ову манифестацију.

Преузето са: https://www.worldorcaday.org/

 По подацима IUCN из 2008. године, орке нису сврстане ни у једну од категорија угрожености због недовољне количине података о њиховим популацијама. Тренутно постоји неслагање међу научницима, па неки сматрају да орка није само једна врста, као што се тренутно мисли, већ да је у питању неколико врста, које би у том случају све биле у неком степену угрожене. Због тога је битно додатно истраживати орке и њихова природна станишта.

Светски дан орки, поред прослављања и окупљања љубитеља ове врсте, има за циљ и подизање свести о китовима убицама и проблемима са којима се суочавају у дивљини. Такође циљ је и организација различитих манифестација у којима се прикупља новчана помоћ за ове животиње. Постоје чак и специјално организовани догађаји у којима најмлађи доприносе спасавању орки. Неке од активности су и сађење дрвећа дуж водотокова који се уливају у океан (ради заштите и пречишћавања вода), као и смишљање занимљивих активности које би заинтересовале другу децу, попут прављења бојанки, укрштеница или орки од папира.

Преузето са: https://www.worldorcaday.org/ 

Неки од највећих проблема који угрожавају орке су загађење, смањење бројности врста које су им плен и просипање нафте у воде које су станишта китова убица. Орке су биоакумулатори, што значи да накупљају токсине и тешке метале из околине у сопственом организму, што може да шкоди њиховом имунитету и репродукцији. Такође се зна да је за ове животиње велики проблем угрожавање станишта и то из два разлога. Један су конфликти и судари са бродовима у којима страдају и људи и орке. Други разлог су сонари и бука испод воде. Они ометају оријентацију ових животиња и терају их на чешће израњање и то у групама, чиме постају и видљивији за евентуално изловљавање (које се нажалост још увек дешава). Закључено је да бука може имати и последице које су опасне по живот китова убица. Не треба заборавити да се орке могу упетљати у рибарске мреже чак и када нису примарни плен и тако остати заробљене док их људи не ослободе. Због свега овога ни не чуди информација да су се за време пандемије COVID-19 орке више приближавале обали, што се објашњава смањеном буком и мањим присуством људи и бродова.

Китови убице живе у комплексним заједницама. Постоје два типа таквих заједница: резидентне и пролазне. Резидентне заједнице су матријархати (на челу је најстарија женка, као код слонова) и чине их мајке са својим синовима, ћеркама и потомцима ћерки. За разлику од типичног матријархата, ове групе орки се могу разбити на неколико мањих, али се после одређеног (некад веома дугог) временског периода враћају у целовиту заједницу. Пролазне заједнице чини женка са једним или два младунчета. Код ових група је трајно разилажење веома често, некад мужјаци одлазе и постају самостални, повремено се прикључујући групама где постоје полно зреле женке. Интересантно је да се мужјаци увек паре са женкама других група орки. Запажа се и да орке из различитих заједница, али истог узраста често пливају заједно неко време или се чак играју различитим плутајућим предметима (попут пластичних флаша, нажалост) или морским криновима, али се увек врате у своје групе на крају дружења. Због тога се сматра да орке имају способност грађења пријатељстава. Због сложеног друштвеног живота није тешко закључити да заточеништво јако лоше утиче на ове животиње. С обзиром на то да су орке велике, углавном се у акваријумима држе само једна или две, што никако није довољно овим друштвеним сисарима. Због тога су китови убице у заточеништву често тужни и депресивни, а забележено је и неколико случајева самоубиства. Многе организације и иницијативе, као што су Born Free и Orca Network, се баве заштитом и ослобађањем орки из заточеништва и ово је прави дан да их подржимо.

Орке имају други највећи мозак међу морским сисарима (после кита уљешуре). Веома су интелигентне, знају да имитирају покрете које виде, брзо уче и имају способност преношења знања на младунце. Веома су радознале, а видели смо и да знају да се играју. 

Умеју добро да решавају проблеме. Успеле су да нађу начин да краду рибу од риболоваца са обале док су они извлачили мрежу. Када су риболовци направили велико међусобно растојање да би наизменично вадили рибу из мрежа, желећи тако да збуне орке, оне су јако брзо схватиле да немају времена да цела група плива од једног до другог риболовца који извлаче мреже, већ су се поделиле на две групице. Често знају да се шале са људима, намерно мало по мало померајући предмет који људи покушавају да дохвате. Имају јако сложен систем оглашавања којим преносе знања на потомке, јављају значајне информације својој групи, али и разликују припадике различитих заједница (свака има специфично оглашавање).

На сајту Светског дана орки (World orca day) можете наћи кратке и дуже документарце, занимљивости и забаву за најмлађе (бојанке, укрштенице, упутство како направити оригами орку и још понешто). Такође можете видети и начине да донирате, а имају и продавницу са интересантним стварима на тему орки. Надам се да ћете у овом тексту пронаћи идеју како да и ви обележите дан орки и да сам успела да вам бар мало приближим ове, мени јако драге, животиње!

Извори:
https://www.worldorcaday.org/
https://www.orcaresearch.org/
https://oceansinitiative.org/
http://divemagazine.co.uk/eco/7746-orcas-the-king-of-the-ocean
https://www.orcanation.org/2019/10/10/the-social-intelligence-of-orcas/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име