Насловна Живи свет Биљке 25. март – Дан пекан ораха

25. март – Дан пекан ораха

1630
0
Време читања: 3 минута

Последњих година, пекан ораси постали су популарни широм света, па тако и на нашем подручју. Сваког 25. марта слави се Дан пекан ораха када је, 1775. године Џорџ Вашингтон посадио дрво пекан ораха на својој плантажи у Маунт Вернону. Иако су за узгајање постали популарни релативно скоро, староседеоци Северне Америке су користили пекан орахе за исхрану хиљадама година пре доласка европских истраживача. Име пекан је потекло од речи “pacane из алгонквинског језика којим су се служили староседеоци и значи “орах за који је потребан камен да се разбије”.

САД је водећи произвођач овог орашастог воћа и снабдева око 80% светског тржишта. Поред Северне Америке, данас су пекан ораси посађени на свим континентима осим Антарктика. Поред САД-а, производњом пекан ораха баве се и Аустралија, Израел, Бразил, Мексико и Јужна Африка. Стабло пекан ораха се такође користи, најчешће за израду намештаја, подова, али и спортских реквизита као што су бејзбол палице и скије, због своје чврстоће и издржљивости.

Дрво пекан ораха

Пекан (Carya illinoensis) је листопадно дрво из породице ораха Juglandaceae, које је карактеристично за равне пределе у близини реке Мисисипи, као и Тексас и северни део Мексика. Постоји преко 500 сорти пекан ораха, од којих су многа добила имена по племенима староседелаца, као што су Шајени, Чокто, Мохавк, Шони и Сијукси. Друге сорте су назване по истраживачима који су их открили.

У просеку, дрво пекан ораха достиже висину од 20 до 40 метара са обимом крошње од 10 до 20 метара. Старија стабла могу имати пречник и до 2 метра и могу достићи старост и до 300 година. Листови су распоређени перасто и дуги су до 45 центиметара. На једној грани се може налазити између 9 и 15 листова. Пекан има једнодоме цветове (мушки и женски цветови су одвојени, али се налазе на истом дрвету) који се опрашују ветром. Мушки цветови који носе прашнике, могу бити дуги до 18 центиметара и налазе се у групама од 2 до 8 цветова, док су женски цветови који носе тучке мањи и налазе се у групама од 3 до 6 цветова. Током првих 10 до 12 година пекан ораси не цветају. У зависности од врсте, зрелост и почетак давања плодова могу достићи после 4 до 12 година.

Плод пекан ораха

Плодови пекан ораха су дугуљасти и овални, дуги од 3 до 6 центиметара. Љуска која штити језгро током развоја је зелене боје. Зрењем постаје тамносмеђа, пуца на 4 дела и открива орах са танком кором. Језгро је вискозно и тек крајем зрења (крајем септембра) потпуно очвршћава. Плод пекан ораха је сличан обичном ораху, али је тамнији, мањи и има глаткију површину. Пекан ораси имају пун, богат и путераст укус који је слађи од укуса обичног ораха. Могу се јести као ужина или користити као састојак дезерта, додатак салатама или главном јелу. 

Пекан ораси су изузетно нутритивно вредни. Укључивање овог орашастог воћа у исхрану даје много здравствених користи. Пекан ораси се у већински састоје од моно- и поли-незасићених масти, као и протеина и угљених хидрата. Мононезасићене масти, које су најзаступљеније у саставу пекан ораха, могу да помогну у снижавању нивоа ЛДЛ холестерола.

Омега-3 масти (које су у саставу пекан ораха) могу да помогну да се олакшају болови узроковани реуматоидним артритисом тако што смањују упални процес. Пекан ораси су богати витаминима А и Е, као и антиоксидансима који штите организам од оштећења генетичког материјала и стреса. Пекан ораси садрже највећи ниво антиоксиданаса из групе флавоноида међу орасима. 

Како прославити Дан пекан ораха?

Да прославите дан пекан ораха, предлажем вам да направите неку од укусних и здравих посластица које садрже управо овај орах. Рецепте за многе дезерте, али и остала јела са пекан орасима, можете наћи овде. Ако желите да сазнате више о орасима и “европском рођаку” пекан ораха, прочитајте чланак о Светском дану ораха.

Извори:
https://edis.ifas.ufl.edu/
http://vocarstvo.rs/
http://holidayinsights.com/
https://uspecans.org/
https://ilovepecans.org/
https://www.daysoftheyear.com/
https://www.crispers.com/
https://preservationtree.com/
https://www.fpl.fs.fed.us/
https://www.nutritionvalue.org/
https://www.webmd.com/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име