Насловна Еко календар 22. април – Дан планете Земље

22. април – Дан планете Земље

2895
0
Време читања: 3 минута
Застава планете Земље

Пре 48 година планета Земља је добила свој дан у календару, за неке, на жалост, само још један обичан дан.

Многи од нас заборављају планету на којој живимо. Заборављају да она није ту само због нас. Ми, људи, као врста, нисмо дуго на Земљи а већ смо створили доста проблема, да нисмо ни свесни тога. Пре 48 година људи сигурно нису замишљали да ће се стање оволико погоршати.

Данас имамо многе еколошке проблеме попут загађења животне средине пластиком, издувних гасова, глобалног загревања, угрожавања заштићених врста као и истребљивања итд. Њих можемо решити само ми који смо и узрочници већине тих проблема. Сваки дан треба да је дан планете Земље и сваки дан свако од нас треба да уради макар једну ствар за добробит свог окружења. Јер, ако данас делујемо локално и мало, сутра ће то бити глобално и велико.

Један дан неће променити ништа. Планети не можемо да помогнемо ако се само данас сетимо да не бацимо пикавац или жваку на улицу, промовишемо рециклажу и не узмемо кесу у продавници. На наш једини дом и станиште многих других врста морамо мислити свакодневно.

Али постоји нада и постоје људи који заправо чине и раде нешто за нашу планету. Покренуле су се неке еколошке конвенције, институције и организације, решавају велике и мале проблеме, глобално и локално, рађају се нове идеје и иновације, и искрено мислим да се еколошка свест људи мало по мало подиже. Верујем да има наде за ову планету и да ће бити све више људи који ће веровати науци и једногласно рећи ДА за очување планете.

Наша планета, стара више од 4,5 милијарди година, претрпела је и много горе последице од последица људског деловања, али то не значи да можемо наставити да је уништавамо, него само да треба да јој олакшамо и омогућимо да барем још толико опстане. Чувајмо природу и паметно користимо ресурсе које нам Земља даје на поклон. Ако њој продужимо живот, пружамо шансу старим врстама за опстанак и омогућавамо настанак нових. Научимо да се понашамо према планети Земљи и њеним становницима, будимо захвални и вратиће нам се!

Данас људи широм света организују протесте и манифестације како би подигли остале на ноге и задржали ту еуфорију очувања планете. Промовишу науку и дижу свест младих и старих да је ово ипак једина планета на којој тренутно можемо живети.

Како широм света тако и код нас, одржавају се трибине, предавања и манифестације.
Једна од њих је и радионица у Новом Саду везана за загађење пластиком:

Извор: www.dpps.org.rs

Такође и на Тргу слободе у Новом Саду од 14:30 до 16:30 одржаће се акција поводом Дана планете Земље. Догађај организују активисти из удружења Слобода за животиње, код којих ће заинтересовани пролазници моћи да се информишу о утицају месне и млечне индустрије на животну средину.

И град Панчево и Секретаријат за заштиту животне средине организује ликовни конкурс за најмлађе – „Шума чиста – блиста“, а победници конкурса ће ићи на једнодневну екскурзију на Чардак где ће се одржати предавање о начинима одлагања пластичног отпада и чувања водотокова.

Поред ових, постоје многе друге трибине, предавања и манифестације, како код нас тако и у окружењу. Зато искористите овај дан да се дружите, научите нешто ново и допринесете очувању планете.

Планета Земља, наша плава планета, јединствена је и прелепа – зато заслужује да од нас добије не само свој дан већ и много више.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име