Насловна Еко календар 22. април – Дан планете Земље

22. април – Дан планете Земље

2402
0
Време читања: 3 минута

Шта нам све пружа планета Земља?

Од оног основног, попут плодног земљишта, чисте воде, повољне температуре за живот, све до неких савршених предела и призора, дивних боја… Да ли је то све што се налази на нашем списку захвалности?

Зашто је сва та захвалност нашој планети успела да се обележава само један дан?

Сада већ давне 1970. године, амерички еколошки активиста Гејлорд Нелсон одлучио је да нагласи колико је планета Земља битна и да је наша дужност да се бринемо о њој, али и да је чувамо. Овог човека покренуо је догађај великог изливања нафте у Санта Барбари у Калифорнији. Он је тада преузео одговорност и фокусирао се на едукацију јавности о еколошким проблемима. Неочекивано велику подршку је добио поменуте 1970. године, када је широм државе на улице изашло 20 милиона људи. Тада је први пут обележен овај дан, а у будућности 22. април представља још један дан када се подиже свест о климатским променама. 

Да ли је тај један дан у години довољан да реши све проблеме? Верујем да се већина слаже да је немогуће решити проблеме који утичу не само на нас, већ и на остале врсте које наш дом чине јединственим. 

Шта је све проистекло након проглашења 22. априла за Дан планете Земље?

Многи еколошки покрети и организације од прве године обележевања овог дана, имају више простора да објасне утицај климатских промена, али и да едукују грађане о основним еколошким појмовима, као и да предлажу иновативна решења. Такође, овај дан је повод за развој законске регулативе из области екологије. 

Тема Дана планете Земље 2021. године 

Будући да пандемија новог коронавируса и даље траје, овогодишњи Дан планете Земље биће обележен организовањем онлајн панел дискусија. 

Тема ове године je „Обнова планете Земље”. Ова тема је веома слична теми која је била 2020. године, када је фокус био на климатским променама. 

Конференција за Дан планете Земље 2021. биће посвећена младима. Састојаће се од панела, говора, дискусија као и посебних порука за младе који желе да малим корацима промене своје окружење. Неки од говорника који ће ове године поделити своје знање и савете јесу Грета Тунберг (Greta Thunberg), Александрија Виласењор (Alexandria Villaseñor), и Лициприја Кангујам (Licypriya Kangujam).

Уметност је увек дочаравала оно што осећамо на јединствен начин. Тако ће отварање манифестације 20. априла увече бити одржан догађај под називом „Ми ћемо дисати”,(We Shall Breathe), када ће плесачи исказати кроз свој перформанс утицај климатиских промена на нас и планетиу Земљу.

Конференција ће бити усредсређена и на нове зелене технологије и иновативна решења која могу да обнове светске екосистеме.

Теме које ће се детаљније обрађивати 22. априла су:

  • Клима и еколошка писменост
  • Технологије климатске обнове
  • Пошумљавање 
  • Регенеративна пољопривреда
  • Праведност и еколошка правда
  • Грађанска наука
  • Акције чишћења и многе друге

Светски климатски лидери, еколошки активисти, непрофитни иноватори, лидери индустрије и уметнии ће кроз своје примере показати да је могуће свет учинити бољим и квалитетнијим местом.

Уколико вас детаљније занимају појединости овог догађаја, можете их пронаћи овде.

Иако се чини немогућим да проблеме решимо за један дан, волела бих да вас подсетим да свакодневним малим променама, поред тога што чинимо добро дело за планету Земљу, такође утичемо и на нама блиске људе, дајемо пример како је све могуће ако се уједнимо.

Свакако постоје људи који су мењали свет на боље и својим одлукама утицали на милионе људи управо као Гејлорд Нелсон, али имајте на уму да то можете бити и ви!

До тада мислите глобално, али делујте локално: прошетајте се уместо вожње аутомобилом и избегавајте употребу пластичних кеса. Не заборавите колико је наша планета чудесна и да је управо она станиште многих биљака и животиња које чине наше животе још лепшим.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име