Насловна Еко календар 22. април – Дан планете Земље

22. април – Дан планете Земље

1199
0
Време читања: 3 минута

Циљ празника који се обележава сваког 22. априла је повећање свести људи о угрожености животне средине, као и да шира јавност што више буде упозната са свим новостима о климатским променама. Прво обележевање Дана планете Земље било крајем 20. века, тачније 1970. године, а за то је најзаслужнији амерички еколошки активиста Гејлорд Нелсон. Данас нам се можда чини да тадашњи проблеми нису били алармантни (све веће развијање нафтне индустрије), међутим, друштво је наставило да се развија, а са њим су мењали се многи услови и све више биљних и животињских врста постало је угрожено. Свакодневно смо сведоци тога колико је нашој планети потребна помоћ, нега и заштита јер се често дешава: изливање нафте, дефорестација, прекомерна употреба пестицида, губитак дивљине и изумирања врста. Чињеница је да су само неки проблеми наведени али, нажалост, листа проблема је много дужа.

Те 1970. године почеле су многе промене које су утицале на свест људи о животној средини и на то колико је њена заштита битна. Донети су неки од најважнијих аката који се тичу заштите животне средине. Прво обележавање Дана планете Земље довело је до стварања Агенције за заштиту животне средине Сједињених Америчких Држава и доношења првих закона о животној средини, укључујући Национални закон о образовању за животну средину, Закон о заштити на раду и Закон о заштити животне средине, као и Закон о ваздуху. Две године касније Конгрес је донео Закон о чистој води, а годину дана након тога и Закон о угроженим врстама и Закон о инсектицидима, фунгицидима и родентицидима. Сједињене Америчке Државе међу првима су кренуле да доносе многобројне законе о заштити животне средине, а многе државе следиле су њихов пример. Код нас најзначајнији акти о заштиити животне средине су: Закон о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине, Закон о заштити и одрживом коришћењу рибљег фонда и Закон о заштити животне средине.

Сви поменути закони су заштитили многа угрожена подручја, а истовремено су заштитили стотине врста од изумирања.

Поред Гејлорда Нелсона (амерички еколошки активиста, важан због едукације јавности о еколошким проблемима), значајна личност за прво обележавање Дана планете Земље био је и Денис Хејз, велики заговорник заштите животне средине и соларне енергије. Његово прво, важно учешће догодило се 1970. године када је био координатор за прво обележавање овог значајног дана. Денис Хејз је наставио да доприноси планети Земљи тако што је овај празник проширио на више од 180 земаља широм света. Важна прекретница за обележавање Дана планете Земље била је 1990. година јер је тада овај празник први пут обележен глобално. Било је ангажовано преко 200 милиона људи у 141 држави. Уследио је самит у Рио де Жанеиру 1992. године, када је главна тема била животна средини и њена адекватна заштита. 

Почев од 1970. године, Дан планете Земље, обележен је кроз многобројне теме. Најистакнутије биле су оне о рециклажи, климатским променама, чистој енергији и угрожености биљака и животиња. Међутим, последњих година се све више обраћа пажња на квалитетну едукацију, зелене градове и иновације. 

Дан планете Земље за 2022. годину обележиће слоган: Инвестирајте у нашу планету, док је мотив: за Дан планете Земље 2022. године, заједно, за свакога и за све, сваки дан…

Уколико вас занима више о самом догађају и ако желите да усвојите неке зелене навике, али не знате одакле да почнете, остављамо вам линкове који вам могу бити корисни и занимљиви. Не заборавите, сваки мали корак, временом доноси велике резултате, а заједно можемо много тога променити и очувати.

https://www.earthday.org/earth-day-tips
https://www.earthday.org/earth-day-2022
http://ekoblog.info/ng-eko-odluke-2021

Велике еколошке промене се не могу десити уколико ми сами не кренемо да мењамо наше животне навике. Свако немарно понашање према планети Земљи има своје последице и зато на време морамо радити на спречавању истог како би наредне генерације подједнако уживале у свим благодетима плаве планете.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име